לוגו אדם טבע ודין

אחרי 60 שנה, שמים סוף להרס ים המלח בחסות החוק

הגענו לרגע האמת, יש לנו הזדמנות לשנות את המצב העגום של ים המלח! אחרי 60 שנה של הרס בחסות החוק, מגיע סוף סוף לקיצו הזיכיון של משפחת עופר על ים המלח.

משרד האוצר מנסח בימים אלה חוק זיכיון חדש שיקבע את עתיד ים המלח. זה נשמע מופרך אבל אחרי שהחוק הקיים קבע שזה חוקי, ואפילו מקובל להרוס אותו, אנחנו שמים את הרגל בדלת ופועלים לחקיקה אחראית שתשים את הציבור בראש סדר העדיפויות. אנחנו פועלים מול משרד האוצר במטרה להבטיח שהזיכיון החדש יגן לא רק על האינטרסים הסביבתיים אלא גם יבטיח שאזרחי ישראל יקבלו בחזרה את הרווחים שמפיק ים המלח. 

יש לנו הזדמנות לתקן ולהחזיר את ים המלח לידי הציבור – הצטרפו למאבק

62,651 ₪ מתוך 70,000 ₪ גויסו
90% מהיעד

ים המלח הוא תופעה ייחודית במינה המהווה מוקד משיכה והתעניינות עולמית, ואף כמעט נבחר כאחד משבעת פלאי תבל. למרות זאת, בעשרות השנים האחרונות הוא מייצג את הפקרת משאבי הטבע בישראל. 

אזור ים המלח מצוי במצב של התדרדרות אקולוגית מתמשכת המתבטאת בירידת מפלס הים, בשינוי פני הנוף, בפגיעה בתיירות, בנזקים ישירים לתשתיות ובנזקי בולענים כאשר חלק בלתי מבוטל ממצבו העגום של ים המלח ומירידת מפלס הים נובע מהפעילות התעשייתית של חברת מפעלי ים המלח בע"מ בבעלות משפחת עופר.

המפעלים שואבים את מי ים המלח (אך לא משלמים עליהם!) מהאגן הצפוני ומזרימים אותם דרומה, לבריכות האידוי שבאגן הדרומי וכך גורמים להגדלה משמעותית בהתאדות המים. שאיבה זו, שמנצלת את ים המלח לשם רווח של חברת פרטית, תורמת לירידת המפלס של האגן הצפוני של ים המלח. ההתגברות בקצב ירידת המפלס מסתכמת בירידה ממוצעת של כ-1.2 מטר בשנה ולגריעה כוללת של מעל 35 מטרים מאז 1976.
 
הפעילות התעשייתית הכורה מחצבים יקרי ערך על ידי מפעלי ים המלח הישראלים אחראית על עד 30% מירידת המפלס.

יש לנו חלון הזדמנויות לתקן סיוט שנמשך 60 שנים.
בשנת 2030 נגמר הזיכיון של משפחת עופר על ניצול הים והציבור הישראלי. בואו נדאג לא להרוס גם את 60 השנים הבאות.

זה אולי נשמע מוזר, אבל בהסכם הזיכיון של מפעלי ים המלח עם המדינה משנת 1961, נקבע באופן מפורש כי החברה רשאית להרוס את הים.
ואכן מאז המפעלים מחריבים את הים תוך מיקסום רווחים למשפחת עופר.

תום תקופת הזיכיון הוא הזדמנות שמתרחשת פעם ב-60 שנה וזוהי הזדמנות לשינוי דרמטי במצב הקיים; חייבים להבטיח שבמסגרת הזיכיון החדש הפגיעה בים המלח תהיה המינימלית, ומאידך, שהרווח לאזרחי ישראל יהיה המקסימלי.

מה אנחנו עושים ונעשה:

מדובר במאבק ארוך ומורכב, שנמשך שנים, וכפי שיזמנו והיינו בכל זירות המאבק בשנים האחרונות – בחקיקה ובדיונים בועדות בכנסת, בבתי המשפט, בתקשורת ובמאבקים הציבוריים, אנחנו נמשיך להיות בכל מקום ולדאוג לשמור על האינטרס הציבורי יחד עם הצוות המקצועי שלנו, שכבר הוכיח את עצמו לא פעם אל מול סוללת הלוביסטים ועורכי הדין של משפחת עופר.

  • לקראת חידוש הזיכיון, אנחנו פועלים להבטיח שמי שיזכה בו, יהיה מחויב למינימום פגיעה סביבתית, לשיקום הים, ומקסימום רווחים לטובת הציבור הישראלי ולא רק לטובת בעלי ההון.
  • עתרנו לבג"ץ על מנת לחייב את מפעלי ים המלח לשלם דמי מים על פי חוק המים, כמו כל צרכן וכל מפיק מים בישראל. הגיע הזמן לשים סוף למצב האבסורדי שבו דווקא חברת מפעלי ים המלח לא משלמת דמי מים על אף השימוש האינטנסיבי שלה במשאב כל כך יקר ונדיר. מדובר בעשרות מיליוני ש"ח בשנה שלא מגיעים לציבור. 
  • התנגדנו להגדלת היתר השאיבה של מפעלי ים המלח לאחר שהתגלתה דליפה מתעלה שלהם באזור מניפת צאלים. פנינו לועדה לתשתיות לאומיות לא לאשר הגדלה של היקף השאיבה מהים, שרק תוביל לעוד נזק.

עוצמת המאבק שלנו היא הציבור שתומך בנו. אנחנו צריכים אתכן ואתכם איתנו כדי שנוכל להמשיך ולפעול לאורך זמן, לגייס עוד אנשי מקצוע, להרחיב את מעגלי ההשפעה שלנו ולהחזיר את ים המלח לידי הציבור. תרמו לנו, כדי שים המלח יישאר, גם לדורות הבאים. 

תקנון האתר

03-5669939 | members@adamteva.org.il

כל הזכויות שמורות לאדם טבע ודין © 2024

Print Friendly, PDF & Email
דילוג לתוכן