תעריף המים עולה בפעם השלישית בתוך שנה. המדינה מתפילה יותר מים ואת המחיר משלם ציבור הצרכנים. חידוש ההפקה ממי התהום תאפשר להוזיל את מחיר המים וגם להחזיר למים מינרלים חיוניים שנעדרים ממנו.
בראשון ביולי התייקרו מחירי המים שוב, בפעם השלישית בתוך תקופה של 12 חודשים. מחירי המים עולים כי המדינה רוכשת יותר ויותר מים מותפלים. כך למשל, בשנת 2018 רכשה המדינה 640 מיליון מטר-קוב מי-ים מותפלים, בהשוואה לשנת 2017, אז רכשה המדינה “רק” 588 מיליון מטר-קוב.
אפשר לעצור את ההתייקרות או לפחות למתן אותה – הפתרון נמצא ממש מתחת לרגליים, של כולנו, במי התהום. חידוש ההפקה ממאות בארות מי שתייה שנסגרו בשנים האחרונות יכול להפחית את התלות שלנו במתקני ההתפלה ולהוזיל את מחיר המים. על הדרך נקבל גם מים מגוונים יותר והרבה יותר מינרלים בהשוואה למה שנמצא במים היום.
90% מהמים שמספקים תאגידי המים – מותפלים
תאגידי המים רוכשים 90% מהמים שהם מספקים לציבור הצרכנים מחברת “מקורות”, ומפיקים בעצמם, באמצעות בארות מי שתייה שבבעלותם, רק 10%. המים שמספקת חברת מקורות הם ברובם מים מותפלים (כ-80%), ולכן בתאגידי מים שנסמכים באופן בלעדי על חברת “מקורות” לצריכת המים שלהם (ברוב התאגידים זהו המצב) המים המותפלים יהוו את מרבית המים בברזים.
אך התמונה משתנה מתאגיד לתאגיד, וישנם תאגידים שמפיקים עד כמחצית מהמים שלהם לבד מבארות מי שתייה פרטיות. מי התהום אותם שואבים התאגידים הם זולים יותר ביחס למים שנרכשים מחברת “מקורות”, והם לרוב גם יהיו עשירים יותר במינרלים חיוניים, כמו מגנזיום.
בשורה התחתונה, ציבור צרכני תאגיד מים, שמפיק חלק משמעותי של המים שלו מעצמו, מרוויחים פעמיים – הם גם מקבלים שירות יותר טוב, מפני שרווחיות התאגיד והיכולת שלו להשקיע בתשתיות המים והביוב עולה, והם גם מרוויחים ממים מגוונים יותר ועשירים יותר במינרלים.
עודכן: יולי 2019