חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה הקטע עם פלסטיק?!

ואיך אנחנו פועלים כדי לצמצם את המפגעים שלו.

פלסטיק החל להיות מיוצר בצורה המונית עם תום מלחמת העולם השנייה, כאשר הייצור גדל מ-2 מליון טון מעוקב ב-1950 ל-380 טון מעוקב ב-2015. השימוש הנרחב בפלסטיק ממחיש תופעה רווחת במערכת הכלכלית שלנו, המתבססת על צריכה תוך העלמת עין ממשמעויות חברתיות וסביבתיות שנלוות לה.

העמידות של הפלסטיק, שהיא אחת התכונות שהפכו אותו לחומר גלם זמין ונוח לשימוש, היא בעלת השפעות הרסניות לסביבה – מוצרי הפלסטיק השונים מתכלים רק לאחר 20-500 שנים, כתלות באיכותם. לפני כן הפלסטיק נשבר לחתיכות קטנות, הקרויות מיקרו-פלסטיק.

כבר היום, מיקרו-פלסטיק נמצא בכל מקום – במי השתייה שלנו, במזון שלנו (צמחים ובעלי חיים. גם בחלב בישראל נדגם מיקרו-פלסטיק), ברקמות ונוזלי הגוף שלנו. ההשלכות הבריאותיות ידועות בחלקן הקטן, אולם רב הנסתר על הגלוי במקרה זה. מספר מחקרים זיהו פוטנציאל להפרעות מטבוליות, רעילות נוירולוגית וסיכון לסרטן שנקשרו לחשיפה למיקרו-פלסטיק.

גם חתיכות פלסטיק גדולות יותר גורמות לנזקים סביבתיים עצומים ולפגיעה בסביבה – דווח שמיליוני בעלי חיים ימיים מתים כתוצאה מפלסטיק מדי שנה. העתיד אינו מזהיר – מומחים ומומחיות מזהירים שבשנת 2050, כמות הפלסטיק באוקיינוסים תעבור את כמות הדגים.

פלסטיק נהיה כל כך נפוץ בסביבה הטבעית עד כדי שמדענים ומדעניות מוצאים אותו בסדימנטים מתקופתנו, ומציעים לקרוא לעידן הנוכחי "עידן הפלסטיק". האם זו המורשת שאנו רוצים להותיר בסביבתנו לדורות הבאים?

אנחנו מציעים חזון אחר –  חייבים להיגמל מפלסטיק ולהוציא אותו מחיינו.

איך אנחנו עושים את זה?

1.  הובלנו בהצלחה את חוק השקיות וכיום אנו מקדמים הרחבה שלו לכלל המשק.

2.  אנו מקדמים חוק פלסטיק הקיים כבר במרבית המדינות המפותחות, אשר לפיו לא ייעשה שימוש בפלסטיק אם יש לכך תחליף סביר.

3.  הובלנו בשיתוף פעולה עם הממשלה הנוכחית החלת מס קנייה על כלי פלסטיק חד-פעמיים.

4.  מיחזור הוא לא פיתרון קסם, אבל הוא פיתרון ביניים המונע הטמנה של פסולת פלסטיק וייצור מוצרי פלסטיק נוספים. הצלחנו לקדם הרחבה של חוק הפיקדון גם לבקבוקי משקה של ליטר וחצי.

5.  אנו מעורבים ביוזמות של רשויות מקומיות לאסור הכנסה של מוצרי פלסטיק חד-פעמיים לחופים שבשטחן.

העמידות של הפלסטיק, שהיא אחת התכונות שהפכו אותו לחומר גלם זמין ונוח לשימוש, היא בעלת השפעות הרסניות לסביבה

מאמרים קשורים

תחנת הכוח במתקן ההתפלה באשדוד – חדשות רעות לסביבה

באותה נשימה שבה מתחייבים ליעדי הפחתה של פליטות גזי חממה, מאשרים הקמה של תחנת כוח מבוססת דלקים פוסיליים במתקן ההתפלה באשדוד. הפתרון המוצע יגדיל את זיהום האוויר באזור, הגבוה ממילא, ויחשוף את התושבים לחומרים מסרטנים. הגשנו את הערותינו לטיוטת היתר הפליטה של התחנה המתוכננת

למאמר המלא

ביטחון לאומי = ביטחון סביבתי

היום ברור מתמיד שהשמירה על הביטחון הסביבתי שלנו היא שמירה על הביטחון הלאומי. הגנה על הסביבה היא הגנה קיומית, אסטרטגית – חלק מההגנה על הביטחון האישי שלנו. אנו פועלים מזה שנים לקידום חזון אחר לישראל – של חוסן אקלימי ואנרגטי, ביטחון תזונתי ושיקום מקורות המים הטבעיים.

הצטרפו אלינו ותרמו עכשיו, כדי להפוך את החזון למציאות

דילוג לתוכן