מס על כלי פלסטיק חד-פעמי

בטח כבר הספקתם לשמוע שב-1 בנובמבר השנה, המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר ורשות המיסים החילו מס על ייבוא וייצור מוצרי פלסטיק חד פעמי, שגרר דיון ציבורי ער.

המהלך הזה מקודם במשך שנים על ידינו, בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה, ועם כינון הממשלה החדשה הוא סוף סוף הגיע לידי ביצוע.

לצד המיסוי, המשרד להגנת הסביבה הבטיח כי יעניק תמיכה תקציבית לרשויות מקומיות לרכישת מדיחי כלים לגני ילדים והוצאת הכלים החד פעמיים מהגנים. אלפי גנים ברחבי הארץ נכללים בתוכנית זו.

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, נצפתה ירידה של 50% בקניית כלים חד פעמיים רשתות השיווק, במינימרקטים, במכּולות ובחנויות נוחות, בהשוואה לתקופה שקדמה לפרסום כוונת הממשלה להטיל את המס. מעבר לכך, בסקר ניקיון שעשה המשרד להגנת הסביבה ב-80 רשויות עולה כי 56% מהפריטים המלכלכים את המרחב הציבורי הם מוצרי פלסטיק חד פעמיים, כך שלמניעה במקור תהיה השפעה מהותית. 

אנחנו טוענים כי המהלך יתרום לבריאות הציבור, לסביבה ולכיס של כולנו בטווח הרחוק. המהלך הזה יביא לידי ביטוי את העלויות הנלוות לצריכה של כמות גדולה של מוצרי פלסטיק חד פעמי, שאינן מגולמות במחיר שמשלמים הצרכנים (לדוגמה, נטל על מערכת הבריאות, פליטות גזי חממה והוצאות על פינוי והטמנת אשפה ברשויות המקומיות – שכולנו משלמים ומשלמות עבורן מיסים מכיסינו).

עמיעד לפידות, ראש תחום פסולת אצלנו מסביר: "מבחינת בריאות, אדם שאוכל כל יום ארוחה בכלים חד פעמיים מכניס כ-250 גר פלסטיק לגופו בשנה, כאילו אכל גביע של קוטג'. בנוסף, אם נוריד את הפלסטיק אנחנו נוריד גם את כמות פליטת גזי החממה. יש לנו בעיה קולוסאלית וצריך לטפל בזה". 

אנחנו טוענים כי המהלך יתרום לבריאות הציבור, לסביבה ולכיס של כולנו בטווח הרחוק.

מאמרים קשורים

דילוג לתוכן