חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בית המשפט הכריע: על המדינה להציג לוח זמנים מפורט לטיפול בזיהום ה-PFAS

בזכות עתירה שהגשנו, שופטי בג"ץ פסקו כי למדינה מוקצבים 90 יום להגיש לוח זמנים מדויק לביצוע כל הפעולות שימגרו את זיהום כימיקלי הנצח PFAS במי השתיה שלנו

מה דעתכם לשתות מים עם תוספת כימיקלים מסוכנים הידועים כמסרטנים? אם רשויות המדינה לא יתעוררו בקרוב, צפויה סכנה חמורה למי השתייה שלנו.

PFAS הינה קבוצה של מעל 4,000 חומרים אשר רובם מקושרים לסיכונים בריאותיים משמעותיים, חלקם אף מחשיפה לריכוזים מזעריים. בשנה שעברה הגשנו עתירה על רקע גרירת הרגליים של המשרד להגנת הסביבה במשך שנים בנקיטת פעולות הנדרשות לאסדרת השימוש בכימיקלים האלו בהיתרי רעלים, בתקינה ובהנחיות. בשבוע שעבר התקיים הדיון בעתירה שהגשנו, שבו ייצגו אותנו עו"ד מירב עבאדי ועו"ד בר רוזוב. ברנדט באור, מנהלת חוסן אקלימי בארגון, ליוותה את העתירה ברמה המדעית.

צוות אדם טבע ודין בדיון בעתירה בבית המשפט העליון
צוות אדם טבע ודין לפני הדיון בעתירה בבית המשפט העליון

מתגובת המדינה לעתירה עולה תמונה מדאיגה לגבי חומרת הזיהום והסיכון הנשקף לבריאות הציבור. סקר קידוחי מי שתיה של משרד הבריאות שנעשה בחודשים האחרונים, מצא 7 קידוחי מי שתיה שמכילים מזהמי PFAS וסגר ממש לאחרונה קידוח מי שתיה ברחובות שבו נמצאו חריגות של פי 15 מהתקן האירופי. 3 קידוחים נוספים מסביבו נסגרו אף הם, על מנת למנוע את התפשטות הזיהום למקורות מים נוספים. כמו כן, בישראל יש 50 מפעלים שמחזיקים קצפי כיבוי המכילים את תרכובות ה-PFAS המסוכנות בכמות העולה על 100 ק"ג – רק לחמישה מהם יש היתר רעלים. קרי, 90% מהמפעלים הדרושים בהיתר רעלים אינם עומדים בדרישות החוק.

ולמרות כל זאת, המדינה התמידה בסירובה לפרסם לוח זמנים מחייב לטיפול בפצצה המתקתקת הזאת.

עו"ד מירב עבאדי טענה בדיון: "למעלה משלוש שנים מטופל העניין על ידי המשרד לאיכות הסביבה וכל הפעולות עד כה הן בדיעבד ולא מטפלות בבעיה מן השורש. בכל מקום שמגלים את הזיהום סוגרים את הקידוח. זה דומה למקרה שיש התפשטות מחלה ובמקום לטפל בבעיה אתה פשוט קובר את מי שחולה במחלה. לא מצאנו פעולה רגולטורית אחת שמונעת מהזיהום להתפשט. יש איתור זיהומים, איסוף מידע ולמרות שזה מטופל לפחות מ-2020 אין כל התפתחות". נזכיר כי ישראל חתומה על אמנת שטוקהולם עוד משנת 2001 – זוהי אמנה בינלאומית, העוסקת בהגבלת תפוצתם של מזהמי ה-PFAS.

בדיון, השופטים עוזי פוגלמן, עופר גרוסקופף ונעם סולברג הביעו דאגה מהסכנה של הימצאות כימיקלי הנצח במי השתיה וציינו כי למרות שהם לא נוטים להתערב בלוחות הזמנים של המדינה, הם עושים זאת הפעם בשל הסכנה לבריאות הציבור. זאת מכיוון שהמדינה לא עומדת בתכניות הפעולה שהציבה לעצמה להתמודדות הזיהום, שממשיך להתרחב במי התהום כאמור.

וכך היטיב השופט פוגלמן לעמוד על דחיפות וחשיבות העתירה שלנו, במהלך הדיון: "אנו יודעים שגורמים מסדירים עובדים לאט… כאשר מדובר בבריאות הציבור, צריך להיות אחרת, בריאות הוא נדבך ראשון ממנו כולנו ניזונים… נוציא החלטה ונבקש עדכון מפורט של לוחות זמנים, לא נשאיר דבר כזה תלוי בחלל האוויר".

החלטת בית המשפט מהווה הישג משמעותי. השופטים הבינו כי אנו ניצבים מול מפגע מסוכן ומתמשך המעמיד בסכנה את הבריאות של כולנו, וכי עניין חריג זה מצדיק את התערבות בית המשפט במקרה זה. נמשיך להיאבק למען בריאות הציבור – כי לכולנו מגיעה סביבה ראויה ובריאה.

מתוך דבריה של עו"ד מירב עבאדי בדיון בעתירה: "למעלה משלוש שנים מטופל העניין על ידי המשרד לאיכות הסביבה וכל הפעולות עד כה הן בדיעבד ולא מטפלות בבעיה מן השורש. בכל מקום שמגלים את הזיהום סוגרים את הקידוח. זה דומה למקרה שיש התפשטות מחלה ובמקום לטפל בבעיה אתה פשוט קובר את מי שחולה במחלה."

מאמרים קשורים

אקלים בתכנון – עתיד בר קיימא לנו ולדורות הבאים

מאפייניה הייחודיים של ישראל הופכים אותה לפגיעה במיוחד למשבר האקלים, בעוד מערכת התכנון מתעכבת בהבנת גודל השעה ואינה מטמיעה את השינויים הנדרשים. לאחר שבחנו כלי רגולציה משפטיים ותכנוניים מהעולם, התאמנו אותם לישראל וגיבשנו סל המלצות עבור היערכות למשבר האקלים במסגרת מערכת התכנון

למאמר המלא

הנגר העירוני – ממטרד למשאב

בשיתוף פעולה עם רשות המים ורשויות מקומיות, אנחנו מובילים מהלך ליצירת תמריץ כלכלי להחדרת נגר עילי למי התהום בערים. לאחרונה ערכנו מפגש "שולחנות עגולים" על מנת לקדם את הנושא

למאמר המלא

ביטחון לאומי = ביטחון סביבתי

היום ברור מתמיד שהשמירה על הביטחון הסביבתי שלנו היא שמירה על הביטחון הלאומי. הגנה על הסביבה היא הגנה קיומית, אסטרטגית – חלק מההגנה על הביטחון האישי שלנו. אנו פועלים מזה שנים לקידום חזון אחר לישראל – של חוסן אקלימי ואנרגטי, ביטחון תזונתי ושיקום מקורות המים הטבעיים.

הצטרפו אלינו ותרמו עכשיו, כדי להפוך את החזון למציאות

דילוג לתוכן