"משרד האוצר יקצה בשנות התוכנית למשרד להגנת הסביבה סך של 250 מיליון ש“ח (סך של 50 מיליון ש“ח מדי שנה) עבור ביצוע פעילויות ייעודיות לשיפור מצב איכות הסביבה, היערכות לשינוי אקלים, בנייה ירוקה ופעולות חינוך והסברה ביישובי המיעוטים בהתאם לתוכנית הסביבתית". כך נכתב בהחלטת הממשלה 550 מיום 24.10.2021, בעניין התכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית, 2022-2026. האם כספים אלה אכן הועברו למטרות שנקבעו בהחלטת הממשלה? המענה על שאלה זו דרש מאיתנו עבודת בלשות שלא תבייש אף גורם אכיפת חוק במדינת ישראל.
אבל בואו נלך רגע אחורה ונבין מדוע סברו שרי הממשלה כי תקציבים אלה נחוצים במסגרת תכנית החומש, שמטרתה צמצום פערים חברתיים וכלכליים בחברה הערבית בהשוואה לשאר החברה בישראל. החברה הערבית סובלת מאי-שוויון ארוך שנים במגוון תחומים: היעדר אפשרויות תעסוקה ומנועי צמיחה כלכליים, פערים בתחום החינוך והרווחה, הפקרה בלתי מתקבלת על הדעת של הביטחון האישי, חוסר הסדרה והיעדר תכנון מתאים לצרכי האוכלוסייה, רשויות מקומיות מעוטות הכנסות עצמיות ויכולות ביצוע ובעיקר – חוסר תקצוב משמעותי של כל התחומים הללו מצד הממשלה, בהשוואה לשאר האוכלוסייה.
גם בתחום הסביבה, מצבם של יישובי החברה הערבית הינו בכי רע, בשל היעדר תשתיות וכח אדם מיומן ברשויות המקומיות ומעל הכל, בשל היעדר תקציבים ומודעות לנושא. כך לדוגמה, יישובים ערביים רבים סובלים לאורך שנים ממפגעי פסולת משמעותיים, היעדר שטחים פתוחים וירוקים החיוניים לאיכות החיים, היעדר תשתיות שעשויות למתן את משבר האקלים כגון מתקנים לטיפול במים ושפכים, מתקני הצללה ועצים ועוד ועוד. משכך, הורו ממשלות ישראל על העברת תקציבים במסגרת תכנית החומש לחברה הערבית לטובת הנושא הסביבתי, אשר הינו נושא בעל חשיבות רבה לכינון תשתית לחיים בכבוד וברווחה לכלל החברה. ואכן, אנו נאבקים בארגון על הכרה בזכויות סביבתיות כחלק מזכויות האדם הבסיסיות, זכויות שמגיעות לכל אחד ואחת מאיתנו, ללא כל התנייה או אפלייה.
אם כך, האם הכספים שהובטחו למשרד להגנת הסביבה במסגרת החלטת הממשלה 550 אכן הועברו?
בדקנו ומצאנו כי אכן גובשה תכנית לשיפורה מצב הסביבה בחברה הערבית, שהיא תוצאה, כביכול, של הליך תכנוני, בו לקחו חלק נציגי ציבור, רשויות מקומיות וארגונים ממשלתיים. כאשר פנינו בבקשת חופש מידע למשרד להגנת הסביבה, כדי להבין כיצד נוצלו התקציבים שהוקצו לצורך יישום תכנית החומש 550, נענינו כי מלבד ההקצאה שהועברה בשנת 2022, המשרד להגנת הסביבה לא קיבל את התקציב שמשרד האוצר מחויב להקצות לטובת התכנית עבור השנים 2023-2024.
משכך, עולה כי בסתירה מוחלטת להחלטת הממשלה, משרד האוצר אינו עומד בהתחייבותו להעביר את התקציב השנתי, אשר מסתכם ב-100 מליון ש"ח. סכום זה מהווה כחמישית מכלל התקציב המיועד לתכנית ולכן מדובר בסכום אשר נחוץ למימוש יעדי התכנית בתחום הסביבה.
אי-העברת התקציב הנדרש פוגעת באופן בלתי-חוקי במספר זכויות יסוד כמו גם מהווה הפרה בוטה של החובות הבסיסיות המוטלות על משרד האוצר.
בכך, המשרד פוגע למשל בזכות לבריאות – שכן יישובים ערביים רבים סובלים ממפגעים תברואתיים ובריאותיים, הפוגעים בבריאות תושביהם, עד כדי סכנת חיים ממשית.
גם הזכות לשוויון נפגעת, שכן אי העברת התקציבים פוגע פגיעה חמורה ביישום אותה התכנית עצמה, שמטרתה סגירת פערים כלכליים וחברתיים בכלל ובתחום הסביבה בפרט. פגיעה במימוש המטרה לצמצם פערים, מקבעת למעשה את המציאות הקיימת של אפלייה משוועת כלפי החברה הערבית ופוגעת בזכות לשוויון, שהינה זכות יסוד במשפט הישראלי.
עיקרון הצדק הסביבתי אף הוא נפגע, שכן הדרת האזרחים הערבים ממערך המשאבים הסביבתיים, להם הם ראויים כחלק אינטגרלי בחברה בישראל, והמשך חשיפתם למפגעים סביבתיים חמורים מהווה פגיעה בזכות לצדק סביבתי. לבסוף,
נפגעת גם הזכות לחיים בכבוד, כאשר המציאות הסביבתית בישובים הערביים, ככזו שאינה מקיימת את התנאים הבסיסיים לחיים בריאים בתנאים שוויוניים, מהווה למעשה פגיעה חמורה בזכות היסוד הזו.
לכן, דרשנו ממשרד האוצר דרשנו מהמשרד להעביר את התקציב הנדרש באופן מיידי, במכתב שהוצאנו יחד עם מרכז מוסאוא. לא יתכן שההתנהלות המופקרת תימשך ושמשרד ממשלתי ימעל כך בחובתו לנהוג באופן שוויוני כלפי כלל אזרחי המדינה. במידה שהמשרד ימשיך להתעלם מחובתו על פי החוק – ניאלץ לפנות לערכאות המשפטיות.
קרדיט על התמונה בתיאור: Rahat largest Bedouin city in Israel, by David Shankbone is licensed under CC BY 3.0