כבר שנים אנחנו מתריעים על זיהום חמור של כימיקלי PFAS – "כימיקלי נצח" – שהולך ומתפשט ומגיע לכל מקורות המים שלנו, כולל קידוחי מי שתייה שאנשים עדיין שותים מהם. החשיפה לכימיקלים האלו מסוכנת והיא מעלה את הסיכון לחלות בסרטן, מחלות לב ופגיעה בהתפתחות עוברים.
מחקר חדש מצא שחשיפה לכימיקלים המסוכנים PFAS במי השתייה באזור רחובות, לוד, גן יבנה וראשון לציון גרם לתחלואה עודפת של עשרות אלפי ישראליים. המחקר, שנערך על ידי ד"ר מאיה שדה מהמרכז למחקר ומדיניות סביבה ובריאות במרכז טאוב, מציג לראשונה גם אומדן כלכלי של פגיעה בבריאות הציבור הציבור: אובדן התוצר השנתי למשק עקב תחלואה עקב חשיפה ל-PFAS במים, צפוי לעמוד על כ-6.7 מיליארד שקלים עד 2030.
אנחנו מנהלים כבר מספר שנים מאבק משפטי במטרה לחייב את המדינה לפעול רגולטורית לטפל בזיהום הקיים, למנוע זיהום עתידי ולהסדיר את השימוש בחומרים האלו, במטרה להגיע לאיסור גורף בהמשך. על אף שבזכות העתירה שהגשנו בסוף 2022 לבג”ץ נגד המשרד להגנת הסביבה בית המשפט חייב את הממשלה להסדיר את הנושא כבר לפני שלוש שנים, המדינה גוררת רגליים ובינתיים הזיהום מתפשט.
והנה, השבוע פרסם המשרד להגנת הסביבה את טיוטת התקנות שמטרתן למגר את זיהום ה-PFAS במי השתייה שלנו – באיחור של שנים רבות במהלכן נסגרו עוד ועוד בארות מי שתייה מזוהמות. נזכיר כי אמנת שטוקהולם בדבר מזהמים אורגניים בלתי-פריקים נחתמה על ידי ישראל בשנת 2001 (!), אולם עד היום טרם אושררה באמצעות חקיקה.
התקנות מהוות צעד חשוב בדרך להסדרת השימוש בכימיקלים ולמיגור הזיהום, להוצאת הכימיקלים האלו משימוש ולעצירת הזיהום הנוראי הזה שפוגע בבריאות של כולנו. אנחנו נמשיך לפעול כדי שהתקנות יותקנו וייושמו וכן על מנת שינוקו ויטוהרו המקורות המזוהמים.