בלוג מתורגם מאנגלית מאת רייצ'ל סמית-סויה, מנהלת שותפויות בינלאומיות
בכל שנה כשמתקרב פסח, אני אוהבת לעצור רגע ולחשוב איך סיפור יציאת מצרים והמנהגים שמלווים אותו יכולים להאיר גם נושאים עכשוויים. ליל הסדר הוא לא רק טקס מסורתי – הוא הזדמנות ללמידה, לשיחה בין-דורית ולפרשנות מחודשת של רעיונות עתיקים. עבורי, שעובדת באדם טבע ודין ומתעסקת יום-יום בסוגיות של סביבה ואקלים, ברור שהחיבור נוצר כמעט מאליו.
השנה, תוך כדי עיון בהגדה, נפל מבטי שוב על הקטע של "ארבעת הבנים" – או כמו שאני מעדיפה לקרוא להם, במיוחד כאמא לבנות – "ארבעת הילדים".
הילדים האלו מייצגים ארבע דרכים לשאול, להבין ולהגיב. וחשבתי – מה אם נשתמש במודל הזה כדי לבחון איך אנחנו ניגשים לנושא כמו משבר האקלים?
החכם
מה שואל החכם?
"אילו חוקים, מדיניות וכלים משפטיים מקדמים את המאבק במשבר האקלים?"
והתשובה:
כדאי לשתף אותו בכל המערך – על חוק האקלים שאנו פועלים לשפר, על היעדים להפחתת פליטות שאנחנו דורשים, על הצורך בצדק אקלימי ועל שימוש בכלים משפטיים כדי לחולל שינוי אמיתי. לא מספיק חוק סתמי – דרושים יעדים ברורים, לוחות זמנים ומנגנוני אכיפה.
הרשע
מה שואל הרשע?
"מה לי ולזה? מה זה קשור אליי בכלל?"
כשהוא מוציא את עצמו מהעניין – הוא שוכח שהכדור הזה הוא הבית של כולנו.
לכן חשוב להשיב לו:
"בשביל זה – בשביל ההגנה על האוויר, הקרקע והמים – אנחנו פועלים, כדי שגם אתה, וגם אחרים, תוכלו לחיות כאן בכבוד ולנשום אוויר נקי."
אילו הוא היה שותק ונשאר אדיש בזמן משבר – הוא לא היה חלק מהפתרון.
התם
מה שואל התם?
"מה זה כל זה?"
והתשובה:
"בנחישות, ובאמצעות כלים משפטיים, אדם טבע ודין פועל נגד מזהמים, שומר על הסביבה ומקדם זכויות סביבתיות לכולן ולכולם."
זה שאינו יודע לשאול
הילד הזה עוד לא יודע מה לשאול.
אז אנחנו פותחים את השיחה ואומרים:
"משבר האקלים מסכן את הבריאות שלנו, את הבתים שלנו, את העתיד של כולנו. לכן אנחנו נלחמים – בבתי המשפט, בכנסת, ובשטח."
תשובה אחת לארבעת הילדים
יש מי שאמר, ובצדק, שארבעת הילדים האלה לא בהכרח מייצגים טיפוסים שונים – אלא קולות שונים שקיימים אצל כל אחד ואחת מאיתנו.
אז איזה קול מדבר בך כשאת/ה חושב/ת על משבר האקלים? ואיזה בילדים שלך? איך נענה בדרך הטובה ביותר לילדים האלה, שכולם בסך הכל מנסים לעסוק בנושא חשוב ומורכב?
בליל הסדר הקרוב, בואו נקדיש רגע למחשבה על האחריות האישית והקולקטיבית שלנו. נזכור שכולנו חלק מהתמונה, וכולנו יכולים לתרום לשינוי.
זה הזמן לחדש את המחויבות שלנו לצדק אקלימי ולפעול – כדי להבטיח עתיד טוב יותר לדורות הבאים. ביחד נצליח לבנות עתיד צודק ובר-קיימא.