חכם, רשע, תם וזה שאינו יודע לשאול – על משבר האקלים

מחשבות על ארבעת הילדים שבהגדה של פסח, ואיך כל אחת מהדמויות משקפת גישה אחרת – כמו הדרכים השונות שבהן אנחנו מתמודדים היום עם משבר האקלים.

בלוג מתורגם מאנגלית מאת רייצ'ל סמית-סויה, מנהלת שותפויות בינלאומיות

בכל שנה כשמתקרב פסח, אני אוהבת לעצור רגע ולחשוב איך סיפור יציאת מצרים והמנהגים שמלווים אותו יכולים להאיר גם נושאים עכשוויים. ליל הסדר הוא לא רק טקס מסורתי – הוא הזדמנות ללמידה, לשיחה בין-דורית ולפרשנות מחודשת של רעיונות עתיקים. עבורי, שעובדת באדם טבע ודין ומתעסקת יום-יום בסוגיות של סביבה ואקלים, ברור שהחיבור נוצר כמעט מאליו.

השנה, תוך כדי עיון בהגדה, נפל מבטי שוב על הקטע של "ארבעת הבנים" – או כמו שאני מעדיפה לקרוא להם, במיוחד כאמא לבנות – "ארבעת הילדים".

הילדים האלו מייצגים ארבע דרכים לשאול, להבין ולהגיב. וחשבתי – מה אם נשתמש במודל הזה כדי לבחון איך אנחנו ניגשים לנושא כמו משבר האקלים?

החכם

מה שואל החכם?
"אילו חוקים, מדיניות וכלים משפטיים מקדמים את המאבק במשבר האקלים?"
והתשובה:
כדאי לשתף אותו בכל המערך – על חוק האקלים שאנו פועלים לשפר, על היעדים להפחתת פליטות שאנחנו דורשים, על הצורך בצדק אקלימי ועל שימוש בכלים משפטיים כדי לחולל שינוי אמיתי. לא מספיק חוק סתמי – דרושים יעדים ברורים, לוחות זמנים ומנגנוני אכיפה.

הרשע

מה שואל הרשע?
"מה לי ולזה? מה זה קשור אליי בכלל?"
כשהוא מוציא את עצמו מהעניין – הוא שוכח שהכדור הזה הוא הבית של כולנו.
לכן חשוב להשיב לו:
"בשביל זה – בשביל ההגנה על האוויר, הקרקע והמים – אנחנו פועלים, כדי שגם אתה, וגם אחרים, תוכלו לחיות כאן בכבוד ולנשום אוויר נקי."
אילו הוא היה שותק ונשאר אדיש בזמן משבר – הוא לא היה חלק מהפתרון.

התם

מה שואל התם?
"מה זה כל זה?"
והתשובה:
"בנחישות, ובאמצעות כלים משפטיים, אדם טבע ודין פועל נגד מזהמים, שומר על הסביבה ומקדם זכויות סביבתיות לכולן ולכולם."

זה שאינו יודע לשאול

הילד הזה עוד לא יודע מה לשאול.
אז אנחנו פותחים את השיחה ואומרים:
"משבר האקלים מסכן את הבריאות שלנו, את הבתים שלנו, את העתיד של כולנו. לכן אנחנו נלחמים – בבתי המשפט, בכנסת, ובשטח."

תשובה אחת לארבעת הילדים

יש מי שאמר, ובצדק, שארבעת הילדים האלה לא בהכרח מייצגים טיפוסים שונים – אלא קולות שונים שקיימים אצל כל אחד ואחת מאיתנו.

אז איזה קול מדבר בך כשאת/ה חושב/ת על משבר האקלים? ואיזה בילדים שלך? איך נענה בדרך הטובה ביותר לילדים האלה, שכולם בסך הכל מנסים לעסוק בנושא חשוב ומורכב?

בליל הסדר הקרוב, בואו נקדיש רגע למחשבה על האחריות האישית והקולקטיבית שלנו. נזכור שכולנו חלק מהתמונה, וכולנו יכולים לתרום לשינוי.

זה הזמן לחדש את המחויבות שלנו לצדק אקלימי ולפעול – כדי להבטיח עתיד טוב יותר לדורות הבאים. ביחד נצליח לבנות עתיד צודק ובר-קיימא.

אז איזה קול מדבר בך כשאת/ה חושב/ת על משבר האקלים? ואיזה בילדים שלך? איך נענה בדרך הטובה ביותר לילדים האלה, שכולם בסך הכל מנסים לעסוק בנושא חשוב ומורכב?

מאמרים קשורים

"Rahat largest Bedouin city in Israel" by David Shankbone is licensed under CC BY 3.0.

משרד האוצר מסרב להעביר תקציבים לצמצום פערים סביבתיים בחברה הערבית

משרד האוצר אינו עומד בהתחייבותו להעביר את התקציבים שהובטחו במסגרת החלטת הממשלה 550 לצורך צמצום הפערים הסביבתיים בחברה הערבית. אי-העברת התקציב פוגעת בזכויות יסוד בסיסיות, ובעיקרון הצדק הסביבתי. דרשנו מהמשרד להעביר באופן מיידי את התקציבים שהובטחו

למאמר המלא
דליפת נפט באזור ניו אורלינס (צילום: DVIDSHUB ברישיון CC BY 2.0)

למרות ההיסטוריה של הדליפות, מקבלי ההחלטות מסייעים לקצא"א

טור דיעה מאת עו"ד מירב עבאדי, ראש תחום רגולציה באדם טבע ודין |
אחרי אסונות זיהום הנפט בעברונה ובנחל צין, קצא"א לא נדרשת לתת דין וחשבון – אלא רק מקבלת רוח גבית להרחבת פעילותה העלולה לגרום לזיהום נוסף. בחברה דווקא נדמה, משום מה, כי היא קיבלה ממבקר המדינה חיזוק לשאיפותיה להגדיל את שינוע הנפט למפרץ אילת

למאמר המלא
דילוג לתוכן