
איכות אוויר
זיהום אוויר – הרוצח השקט. בישראל, כמו גם במקומות רבים אחרים בעולם, בעיית זיהום האוויר הינה אחת הבעיות הסביבתיות המשמעותיות ביותר ומובילה לתמותה מוקדמת של כ-2500 אנשים בשנה. שריפת דלק פוסילי בכמויות אדירות בייצור חשמל, בתחבורה ובתעשייה, תהליכים תעשייתיים, שימוש בכימיקלים שונים (כגון חומרי הדברה), ועוד מביאים לפליטה לאוויר של חומרים מזהמים שונים בכמויות משמעותיות. אלו גורמים לנזקים בריאותיים לאדם, לפגיעה בסביבה ובמערכות אקולוגיות, לפגיעה כלכלית, לנזק למבנים ולתשתיות, לפגיעה אסטטית, ועוד.
מקדמים תכניות להפחתת זיהום האוויר ולפיקוח על המזהמים
משפטני אדם טבע ודין החלו לנסח ולקדם את חוק אוויר נקי עוד בשנת 2000, בהתאם למודלים המתקדמים הקיימים בארה"ב ובאירופה. בשנת 2008 הצלחנו להוביל לאישור החוק בכנסת וחוק נכנס לתוקף החל משנת 2011. חוק זה קבע כללים, עקרונות ומנגנונים מתקדמים לטיפול בזיהום האוויר שחלים על מקורותיהם המרכזיים. כמו כן, מתוקף החוק נקבעו סמכויות והוטלו חובות על המשרד להגנת הסביבה בתחום זה. בין היתר, נוכח העובדה שמרבית מקורות זיהום האוויר פולטים גזי חממה ותורמים גם הם את חלקם למשבר האקלים הגובר לנגד עינינו. קביעות אלו מתוקף החוק מעגנות הבנה של המחוקק באשר לנכונותנו לשלם מחירים גבוהים מבעבר – עבור אוויר נקי יותר.
החוק מחייב לבחון אחת לחמש שנים אם אפשר לשפר עוד יותר את ערכי איכות האוויר, לעדכן את התוכנית הלאומית להפחתת זיהום אוויר כדי שתוביל אותנו קרוב יותר לערכי היעד, ולבחון את היתרי הפליטה של התעשייה אחת לשבע שנים. אין כל הבטחה שנצליח להגיע לאיכות האוויר הרצויה, אך החוק יצר דינמיקה במקום שבעבר היה קיפאון. אנחנו עוקבים באופן קבוע אחר דינמיקה זו, ומשמשים כ"כלב השמירה" של יישום חוק אוויר נקי.
כמה עובדות על איכות האוויר בישראל:
26-47%
כ-2500
העלויות החיצוניות השנתיות של נזקי זיהום האוויר הן:
נחסכו לציבור בעשור הראשון לחוק אוויר נקי
מפרץ חיפה
מה עוד אנחנו עושים בנושא

לאחר ההישג בבג"ץ – ממשיכים לפעול למען איכות האוויר באזור התחנה המרכזית בתל אביב
בהתאם לחובתה לפי החוק, לאחרונה פרסמה עיריית תל אביב-יפו את הצעתה לתכנית פעולה לשיפור איכות האוויר באזור התחנה המרכזית. אנו פרסמנו את הערותינו בנוגע לתכנית האמורה.

חוק התשתיות הלאומיות יפגע באינטרס הציבורי והסביבתי
מטרתה של הצעת חוק לקידום תשתיות לאומיות הינה התייעלות רגולטורית, אך היא למעשה מדרדרת את ישראל אחורה בכל הנוגע לשמירה על האינטרס הציבורי, על בריאות הציבור ועל הסביבה. אנו משתתפים בדיוני ועדות הכנסת בנוגע להצעת חוק זו, המקודמת כחלק מחוק ההסדרים, ומשמיעים את קולם של הציבור והסביבה

חייבים ניטור ביולוגי של מתכות במוקדי זיהום בישראל!
שלחנו מכתב דחוף למדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה, על מנת לקדם ביצוע ניטור ביולוגי של מתכות כבדות בגופם של תושבים המתגוררים בסמוך למוקדי זיהום אוויר בישראל