הישג בקיבוץ שדות-ים: הוגבלה הבנייה על החוף

שנים של מאבק סביבתי, עתירות וערעורים על התנהלות מוסדות התכנון נסתיימו בהחלטה לאשר לקיבוץ שדות ים הרחבה של 48 יחידות דיור, כאשר נקבע כי ההרחבה תתבצע רק לכיוון מזרח, במטרה למנוע פגיעה בסביבה החופית.

קיבוץ שדות ים השוכן צפונית לחדרה, ביקש לקדם תכנית הכוללת הרחבה של 48 יחידות דיור שנבנו סמוך לחוף הים בשנת 2006. הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (הולחו”ף) אישרה את התכנית, תוך המלצה כי הרחבת הבתים לא תבוצע לכיוון הים.

חשוב לדעת כי בעת בניית הבתים האלו, לפני כעשרות שנים, לא הייתה מגבלה חוקית על הבנייה לאורך החוף ועם השנים, בזכות חקיקתינו הסביבתית בנושא החופים- נוספו חוקים המסדירים את הבנייה סמוך לים.

ביקורת על מוסדות התכנון בעקבות אישור זה, החלה מסכת של עתירות וערעורים בבתי המשפט על התנהלות מוסדות התכנון. אנחנו טענו כי אישור ההרחבה יפגע בהנאת הציבור מחוף הים וכי תוכנית זו אינה עומדת בתנאי תוכנית המתאר הארצית לחופי הים האוסרת הקמת מבנים במרחק של 100 מטר מחוף הים. 

בית המשפט העליון הורה לבסוף למועצה הארצית לתכנון ולבנייה לדון מחדש בתכנית להרחבת קיבוץ שדות ים בתחום החוף, תוך שיוצג בפניה מידע מלא בנוגע לחוקיות הבנייה שכבר בוצעה במקום.  בעקבות הדיון, גם נמתחה ביקורת קשה לגבי התנהלות המועצה הארצית ע”י הרכב שופטי ביהמ”ש העליון שציינו כי המועצה הארצית החליטה לאשר מחדש את תכנית ההרחבה מבלי שנימקה מדוע אושרה בנייה פרטית בשטחים ציבוריים. 

“מהחלטת בית המשפט עולה שחובת מוסדות התכנון לנמק את החלטותיהם, בעיקר כאשר מדובר בסטייה מהוראות מחייבות, כמו האיסור לבנות בתחום ה-100 מ’ מקו המים”, אומר עו”ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של העמותה.

המועצה הארצית שדנה שוב בתוכנית ההרחבה, אישרה לבסוף את התכנית, תוך מגבלה על התכנית וקבעה כי הרחבת המבנים הקיימים תהיה רק לכיוון מזרח במטרה למנוע פגיעה בסביבת החוף.

“מהחלטת בית המשפט עולה שחובת מוסדות התכנון לנמק את החלטותיהם, בעיקר כאשר מדובר בסטייה מהוראות מחייבות, כמו האיסור לבנות בתחום ה-100 מ’ מקו המים”

מאמרים קשורים

עין פית

דורשים מהרמטכ״ל: עצור את הבנייה בעין פית

בצה"ל רוצים להקים מתקן אימונים בצפון רמת הגולן, סמוך למעיין עין פית – מאתרי הטבע הערכיים והרגישים בישראל. התוכנית מקודמת במסלול עוקף תכנון – ללא פרסום מסמכים, שיתוף ציבור או תסקיר סביבתי – וצפויה לגרום לפגיעה קשה ובלתי הפיכה במסדרון האקולוגי. שלחנו מכתב התראה לרמטכ"ל, רגע לפני נקיטת הליכים משפטיים

למאמר המלא
עקבות בחוף הים

חופי ישראל הולכים ונעלמים

חופי ישראל נעלמים – לא רק בגלל עליית פני הים, אלא גם בגלל תכנון לקוי ואי לקיחת אחריות על ידי מוסדות התכנון. בחוף הצוק כבר מאוחר מדי – אבל יש חופים אחרים שעוד אפשר וצריך להציל | טור דעה מאת יעל דורי, ראש תחום תכנון

למאמר המלא
הר תבור והעמק סביבו

המדיניות והאמצעים הנדרשים לשמירה על המסדרונות האקולוגיים

קישוריות אקולוגית היא צורך קיומי של המערכות הטבעיות ושל האנושות, והדבר נכון ביתר שאת עקב השפעות שינוי האקלים. מסדרונות אקולוגיים הם כלי מרכזי ויעיל לשימור קישוריות, ומכאן החשיבות הרבה בהגדרתם, ניהולם ושמירתם. אדם טבע ודין רואה בכך מטרה מהותית, שעל מוסדות המדינה להכיר בחשיבותה באופן דחוף ולפעול להשגתה, בין היתר ע"י ההמלצות המפורטות במסמך זה.

למאמר המלא
דילוג לתוכן