חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דורשים לשים סוף למחדל המסוכן בתע"ש נוף ים

לאחרונה התרחשו שני פיצוצים אדירים בתע"ש נוף ים, אירועים אשר בנס לא גבו חיי אדם. פנינו לרמ"י, בעלת השטח, בדרישה לגדר את האזור המסוכן הזה באופן בהול.

בטווח של שבועות בודדים התרחשו שני פיצוצים אדירים בתע"ש נוף ים שהרעידו את אזור הרצליה והסביבה. הפיצוצים נגרמו מהתפוצצות חומרי נפץ שהיו קבורים מתחת לאדמה באזור זה, שבו התנהלה פעילות תעשייתית של צה"ל לאורך עשרות שנים. למרבה המזל, הפיצוצים לא גבו חיי אדם. אין מנוס מלהזכיר כי לו נותרה בתוקפה תכנית תמל 1004א, שאישרה בנית אלפי יח"ד במתחם ובסמוך לו ובוטלה בהחלטת בית המשפט העליון, ייתכן שהתוצאה היתה שונה. 

איך הגענו למצב הזה?

בתעש נוף ים היה מפעל שייצר חומרי נפץ במשך עשרות שנים. האזור ננטש בשנות ה-90. ב-2006 הוגש בג"ץ של אדם טבע ודין בדרישה לפנות את חומרי הנפץ המסוכנים משם. מעבר לסכנת החיים, מדובר בחומרים מסוכנים שמחלחלים לאדמה, מזהמים את מי התהום ופוגעים בבריאות של תושבי האזור. בין החומרים: מתכות כבדות, חומרים אנאורגניים, דלקים ומגוון חומרים מסרטנים.

לקח לבג"ץ שנים לקבל החלטה, ורק ב-2016 סוף סוף בג"ץ דרש מהמדינה לנקות ולפנות את החומרים המסוכנים, ללא קשר להליכי תכנון.

למרבה הפלא – זה לא קרה! ב-2019 המדינה לא רק שלא פינתה את החומרים, אלא שהיא הוסיפה חטא על פשע וקידמה תכנון ובנייה של אלפי יח"ד יחידות דיור בשטח המסוכן. בתכנית, שהציעה להקים 4,000 יח"ד בשטח תע"ש ומזרחה לו, רשומה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) הן בתור מגישת התכנית, הן בתור היזמית, והן בתור בעלת עניין בקרקע. כאמור, ב-2021 לאחר מאבק משפטי ממושך שלנו, בג"ץ ביטל את תכנית הבנייה.

מאז ועד היום החומרים המסוכנים והמזהמים לא פונו. והנה, אירעו שני פיצוצים, ככל הנראה בעקבות החום והלחות. אפשר רק לדמיין את גודל האסון אם התוכנית של המדינה להקמת שכונת מגורים באזור הייתה יוצאת לפועל. כיום מתאפשרת גישה כמעט חופשית לאתר, והגדר שהייתה מסביבו נהרסה ואינה מהווה חסם משמעותי. באזור מסתובבים תושבים ומטיילים רבים, אשר יכולים בחופשיות להיכנס למבנים הנטושים שבשטח, ללא ידיעת הסכנה. 

 מה הפתרון?

בראש ובראשונה פנינו יחד עם עיריית הרצליה לרמ"י בדרישה לגידור הרמטי של האזור, בשל סכנת החיים הנשקפת לאנשים המגיעים לטייל בו. הגידור צריך למנוע כניסה לשטח באופן מלא ככל שניתן, הן של בני אדם והן של רכבים לסוגיהם. 

אמנם, עמדתנו החד משמעית הינה שחובת ניקוי השטח, גם אם הזכויות בו הועברו, אמורה לחול על מערכת הבטחון. לאחר מכן, על המשרד להגנת הסביבה להיכנס ולשקם את הקרקע ואת מי התהום. אולם חובת מניעת הכניסה לשטח חלה על רמ"י – בעלת השטח ויוזמת תכניות הבנייה בו. מובן מאליו שמי שהיא בעלי השטח ורוצה להפיק ממנו רווחים על יחידות דיור עתידיות, גם אחראית למנוע את הסכנה לציבור הטמונה בשטח זה. 

אבל גם זה לא מספיק – אנחנו דורשים לקדם חוק מיידי לשיקום קרקעות מזוהמות. רק כך המדינה תהיה מחויבת לגדר, להוציא את חומרי הנפץ מהמקום ולשקם אותו. למען הבטיחות, ולמען בריאות הציבור.

כיתוב: דורשים גידור הרמטי של האזור בשל סכנת חיים ברורה, על רקע המכתש שנפער בזירת הפיצוץ בתע"ש נוף ים
התמונה שברקע: מכתש בקוטר 20 מ' שנפער בזירת הפיצוץ הראשון בתע"ש נוף ים
כיום מתאפשרת גישה כמעט חופשית לאתר, והגדר שהייתה מסביבו נהרסה ואינה מהווה חסם משמעותי. באזור מסתובבים תושבים ומטיילים רבים, אשר יכולים בחופשיות להיכנס למבנים הנטושים שבשטח, ללא ידיעת הסכנה.

מאמרים קשורים

אקלים בתכנון – עתיד בר קיימא לנו ולדורות הבאים

מאפייניה הייחודיים של ישראל הופכים אותה לפגיעה במיוחד למשבר האקלים, בעוד מערכת התכנון מתעכבת בהבנת גודל השעה ואינה מטמיעה את השינויים הנדרשים. לאחר שבחנו כלי רגולציה משפטיים ותכנוניים מהעולם, התאמנו אותם לישראל וגיבשנו סל המלצות עבור היערכות למשבר האקלים במסגרת מערכת התכנון

למאמר המלא

הנגר העירוני – ממטרד למשאב

בשיתוף פעולה עם רשות המים ורשויות מקומיות, אנחנו מובילים מהלך ליצירת תמריץ כלכלי להחדרת נגר עילי למי התהום בערים. לאחרונה ערכנו מפגש "שולחנות עגולים" על מנת לקדם את הנושא

למאמר המלא

ביטחון לאומי סביבתי

בכנסים של ה-INSS שעסקו בביטחון האנרגטי של ישראל ובשיקום יישובי העוטף השמענו את עמדתנו הברורה: אין שיקום אמיתי לעוטף בלי שיקום סביבתי ואין עתיד בר קיימא למדינת ישראל ללא התייחסות רצינית לאתגרים שמביאים עמם המשברים הסביבתיים, ובראשם משבר האקלים.

למאמר המלא

ביטחון לאומי = ביטחון סביבתי

היום ברור מתמיד שהשמירה על הביטחון הסביבתי שלנו היא שמירה על הביטחון הלאומי. הגנה על הסביבה היא הגנה קיומית, אסטרטגית – חלק מההגנה על הביטחון האישי שלנו. אנו פועלים מזה שנים לקידום חזון אחר לישראל – של חוסן אקלימי ואנרגטי, ביטחון תזונתי ושיקום מקורות המים הטבעיים.

הצטרפו אלינו ותרמו עכשיו, כדי להפוך את החזון למציאות

דילוג לתוכן