ניצחון לדמוקרטיה ולסביבה

השבוע ההרכב המורחב של שופטי בג"ץ פרסם את פסיקתו בעניין העתירות שהוגשו כנגד ביטול עילת הסבירות והכריע כי יש לבטלו

החלטת בג״ץ השבוע לקבל את העתירות כנגד התיקון לחוק אשר ביטל את עילת הסבירות ולבטלו היא ניצחון לדמוקרטיה הישראלית ולסביבה! עקרון הסבירות הוא מנשמת אפו של המשפט הסביבתי בישראל, על פיו הכריע העליון לא פעם שאין זה סביר להעדיף את ההגנה על אינטרסים של התעשייה המזהמת ובעלי ההון, על פני ההגנה על הסביבה ובריאות הציבור.

הייתה לנו הזכות לקחת חלק בדיון בבג"ץ כידיד בית המשפט, ולהשמיע את טענותינו כי תוצאותיו של תיקון החוק עלולות להגיע לכדי פגיעה ישירה ואנושה בזכויות אדם סביבתיות, ולצמצם משמעותית את הביקורת השיפוטית על מעשי ומחדלי רשויות השלטון בתחום הסביבתי.

גאווה גדולה עבורנו שכבוד הנשיאה חיות בחרה לצטט את עמדתנו בפסיקתה:

"פרט לתחום המינויים ודיני ממשלת המעבר, קיימים אינטרסים ציבוריים נוספים שבהיעדר עילת הסבירות לא ניתן יהיה להגן עליהם מפני פגיעות חמורות על ידי הדרג הנבחר. דוגמה לכך, שהוצגה בעמדת ידיד בית המשפט שהגישה עמותת "אדם טבע ודין", היא ההשפעות הסביבתיות של החלטות הממשלה ושריה. אף שהשפעות אלה אינן פוגעות בהכרח באופן ישיר בפרט ספציפי, הן נוגעות לבריאות הציבור ולאיכות חייו. למשל, במקרים של זיהום סביבתי, …החלטות לסלול כבישים, לבנות ערים, לפתח תעשייה ולקיים אמצעים להגנה על שלום הציבור וביטחונו, עשויות להוביל להתנגשות חזיתית עם השמירה על איכות הסביבה. בהקשר זה, עילת הסבירות אפשרה לא אחת לבית המשפט להתערב במקום שבו נמצא כי לא ניתן משקל הולם לשיקולים הנוגעים להגנת הסביבה בהחלטות שהתקבלו על ידי הממשלה ושריה."

חוק בישראל אינו הופך לחוק יסוד רק אם מכתירים אותו ככזה. בניגוד לדרך הבלתי חוקתית בה פעלה הממשלה, אנו נמשיך לפעול לקידום חוק יסוד: איכות הסביבה לישראל, חוק שיסודיותו לא תתבטא באופן ציני רק בכותרת שתינתן לו, אלא בתוכנו המרובד בהוראות המגנות על זכויות האדם הסביבתיות בישראל.

מתוך פסיקתה של כבוד נשיאת בית המשפט העליון, השופטת חיות: "קיימים אינטרסים ציבוריים נוספים שבהיעדר עילת הסבירות לא ניתן יהיה להגן עליהם מפני פגיעות חמורות על ידי הדרג הנבחר…עילת הסבירות אפשרה לא אחת לבית המשפט להתערב במקום שבו נמצא כי לא ניתן משקל הולם לשיקולים הנוגעים להגנת הסביבה"

מאמרים קשורים

דליפת נפט באזור ניו אורלינס (צילום: DVIDSHUB ברישיון CC BY 2.0)

למרות ההיסטוריה של הדליפות, מקבלי ההחלטות מסייעים לקצא"א

טור דיעה מאת עו"ד מירב עבאדי, ראש תחום רגולציה באדם טבע ודין |
אחרי אסונות זיהום הנפט בעברונה ובנחל צין, קצא"א לא נדרשת לתת דין וחשבון – אלא רק מקבלת רוח גבית להרחבת פעילותה העלולה לגרום לזיהום נוסף. בחברה דווקא נדמה, משום מה, כי היא קיבלה ממבקר המדינה חיזוק לשאיפותיה להגדיל את שינוע הנפט למפרץ אילת

למאמר המלא
בית עולה באש

היעדר היערכות אקלימית – מחדל שמסכן את חיינו

טור דיעה מאת אורלי בביצקי, ראש תחום חוסן אקלימי באדם טבע ודין | התחזיות שצפו אירועים כמו גל השריפות האחרון באזור לוס אנג'לס זכו במקרה הטוב למקומות אחרונים בסדרי העדיפויות, ובמקרה הרע ללגלוג. מה לגבי ישראל, מדינה הפגיעה במיוחד לסיכונים אקלימיים? תנסו לא להראות מופתעים, אבל ערוכים – אנחנו לא.

למאמר המלא
דילוג לתוכן