ניצחון תקדימי: טיהור אדמות תעש השרון לפני הפקדת התכניות

ההחלטה הזו היא מודל לכל יתר המאבקים על הקרקעות המזוהמות בישראל.

ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה קיבלה את הטענות שלנו על זיהום האדמה במתחם תע”ש השרון, וקבעה כי הקרקע תטוהר לפני אישור התכנית המפורטת, וכך גם סקר זיהום של כל שטח המתחם. מדובר בתכנית הכוללת 23 אלף דירות על שטח של כ-7,500 דונמים. הוועדה ממליצה גם על תחילת טיהור מוקדי הזיהום לפני אישור התכניות המפורטות.

הוועדה קיבלה את הטענות שלנו לאחר מאבק “קצר” של שמונה שנים. מסתבר שהיה צריך שמונה שנים שלמות כדי להגיע למסקנה מאוד פשוטה: קודם כל מטהרים אדמה מזוהמת, ורק אחר כך בונים עליה ונותנים לבני אדם לגור במקום, ולא הפוך.

כבר בשנת 2009 קיבל בית המשפט המחוזי את עמדתנו, וקבע כי סקר קרקע יהיה תנאי להפקדת התכנית, אך המדינה ערערה על ההחלטה, ושנה אחר כך קבע בית המשפט העליון כי על מוסדות התכנון לדון בצורך לקיים סקר קרקע כצורך להמשך קידום התכניות. ההחלטה הזו היא מודל לכל יתר המאבקים על הקרקעות המזוהמות בישראל.

מנכ”ל הארגון, עמית ברכה, אמר כי ”המועצה הארצית קיבלה החלטה אמיצה שמעמידה את ההגנה על בריאות הציבור ועל הסביבה בראש כל הליך תכנוני. מדובר בהחלטה תקדימית של מוסד תכנון. אילו החלטות דומות היו מתקבלות גם במתחמי אפולוניה ותל השומר, לא היינו נאלצים לפנות לבג”ץ”.

קודם כל מטהרים אדמה מזוהמת, ורק אחר כך בונים עליה ונותנים לבני אדם לגור במקום, ולא הפוך.

מאמרים קשורים

אקלים בתכנון – עתיד בר קיימא לנו ולדורות הבאים

מאפייניה הייחודיים של ישראל הופכים אותה לפגיעה במיוחד למשבר האקלים, בעוד מערכת התכנון מתעכבת בהבנת גודל השעה ואינה מטמיעה את השינויים הנדרשים. לאחר שבחנו כלי רגולציה משפטיים ותכנוניים מהעולם, התאמנו אותם לישראל וגיבשנו סל המלצות עבור היערכות למשבר האקלים במסגרת מערכת התכנון

למאמר המלא
דילוג לתוכן