ניצחון תקדימי: טיהור אדמות תעש השרון לפני הפקדת התכניות

ההחלטה הזו היא מודל לכל יתר המאבקים על הקרקעות המזוהמות בישראל.

ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה קיבלה את הטענות שלנו על זיהום האדמה במתחם תע”ש השרון, וקבעה כי הקרקע תטוהר לפני אישור התכנית המפורטת, וכך גם סקר זיהום של כל שטח המתחם. מדובר בתכנית הכוללת 23 אלף דירות על שטח של כ-7,500 דונמים. הוועדה ממליצה גם על תחילת טיהור מוקדי הזיהום לפני אישור התכניות המפורטות.

הוועדה קיבלה את הטענות שלנו לאחר מאבק “קצר” של שמונה שנים. מסתבר שהיה צריך שמונה שנים שלמות כדי להגיע למסקנה מאוד פשוטה: קודם כל מטהרים אדמה מזוהמת, ורק אחר כך בונים עליה ונותנים לבני אדם לגור במקום, ולא הפוך.

כבר בשנת 2009 קיבל בית המשפט המחוזי את עמדתנו, וקבע כי סקר קרקע יהיה תנאי להפקדת התכנית, אך המדינה ערערה על ההחלטה, ושנה אחר כך קבע בית המשפט העליון כי על מוסדות התכנון לדון בצורך לקיים סקר קרקע כצורך להמשך קידום התכניות. ההחלטה הזו היא מודל לכל יתר המאבקים על הקרקעות המזוהמות בישראל.

מנכ”ל הארגון, עמית ברכה, אמר כי ”המועצה הארצית קיבלה החלטה אמיצה שמעמידה את ההגנה על בריאות הציבור ועל הסביבה בראש כל הליך תכנוני. מדובר בהחלטה תקדימית של מוסד תכנון. אילו החלטות דומות היו מתקבלות גם במתחמי אפולוניה ותל השומר, לא היינו נאלצים לפנות לבג”ץ”.

קודם כל מטהרים אדמה מזוהמת, ורק אחר כך בונים עליה ונותנים לבני אדם לגור במקום, ולא הפוך.

מאמרים קשורים

הר תבור והעמק סביבו

המדיניות והאמצעים הנדרשים לשמירה על המסדרונות האקולוגיים

קישוריות אקולוגית היא צורך קיומי של המערכות הטבעיות ושל האנושות, והדבר נכון ביתר שאת עקב השפעות שינוי האקלים. מסדרונות אקולוגיים הם כלי מרכזי ויעיל לשימור קישוריות, ומכאן החשיבות הרבה בהגדרתם, ניהולם ושמירתם. אדם טבע ודין רואה בכך מטרה מהותית, שעל מוסדות המדינה להכיר בחשיבותה באופן דחוף ולפעול להשגתה, בין היתר ע"י ההמלצות המפורטות במסמך זה.

למאמר המלא
דליפת נפט באזור ניו אורלינס (צילום: DVIDSHUB ברישיון CC BY 2.0)

למרות ההיסטוריה של הדליפות, מקבלי ההחלטות מסייעים לקצא"א

טור דיעה מאת עו"ד מירב עבאדי, ראש תחום רגולציה באדם טבע ודין |
אחרי אסונות זיהום הנפט בעברונה ובנחל צין, קצא"א לא נדרשת לתת דין וחשבון – אלא רק מקבלת רוח גבית להרחבת פעילותה העלולה לגרום לזיהום נוסף. בחברה דווקא נדמה, משום מה, כי היא קיבלה ממבקר המדינה חיזוק לשאיפותיה להגדיל את שינוע הנפט למפרץ אילת

למאמר המלא
דילוג לתוכן