חוק פינוי אסבסט

בשנת 2011 לאחר מאבקים משפטיים של למעלה משני עשורים, הובלנו להחלטות תקדימיות של בתי המשפט, לרבות בית המשפט העליון, על החובה לפנות את פסולת האסבסט המסוכנת בגליל המערבי ואת חובת יצרנית האסבסט, חברת איתנית, לשלם מחצית מעלות פרויקט הניקוי של קרקעות הגליל המערבי מאסבסט.

נזכיר כי פסולת אסבסט היא סכנה בריאותית מובהקת, שחשיפה אליה יכולה להביא לתחלואה ואף מוות. במקום שבו הרשויות והתעשיה מעלו בחובתן, בית המשפט העליון חייב אותן לפנות את הפסולת ולשמור על בריאות התושבים.

החוק למניעת מפגעי אסבסט נכנסת לתוקף בשנת 2011 ומטרתו למנוע חשיפה של הציבור הרחב למפגעי אסבסט. החוק אוסר שימוש באסבסט בבנייה חדשה, קובע תאריכי יעד להוצאת אסבסט משימוש, מסדיר את רישוי העוסקים באסבסט ומגדיר את דרך התחזוקה של אסבסט קיים במבנים ציבוריים. 

באפריל 2011 החל המשרד להגנת הסביבה בביצוע פרויקט לניקוי קרקעות הגליל המערבי מאסבסט. חברת איתנית, שהטמינה בקרקעות האזור פסולת אסבסט, הגישה עתירה לבג"ץ כנגד השתתפותה בעלויות השיקום. בהרכב של שלושה שופטים – גרוניס, הנדל וזילברטל – קבע בג"ץ כי יש לדחות את העתירה.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין" אמר כי "מדובר בפסק דין תקדימי ופורץ דרך בכל הנוגע לאחריות יצרן". עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, מנהלת המחלקה המשפטית באגודה הדגישה כי פסק הדין מהווה סגירת מעגל של תהליך שהחל לפני למעלה מ-10 שנים ביחד עם תושבי הגליל המערבי: "התושבים והמבקרים בגליל המערבי יוכלו להינות בשעה טובה מסביבה בריאה וראויה שאינה מסכנת את בריאותם באופן יומיומי".

מדובר בפסק דין תקדימי ופורץ דרך בכל הנוגע לאחריות יצרן

מאמרים קשורים

חוק ההסדרים – חקיקה הרסנית לסביבה

גם השנה, אישור תקציב המדינה על ידי הכנסת יהיה כפוף לקידום חקיקת חוק ההסדרים. חקיקת ההסדרים הממשלתית המקודמת השנה כוללת שורת צעדים הרסניים ותקדימיים, אשר יפגעו אנושות בהגנה החוקתית שחלה על הסביבה ובריאות הציבור.

למאמר המלא

כיכר אתרים – האם הכיכר תישאר פתוחה לציבור או שתעבור לידיים פרטיות?

הגשנו התנגדות לתכנית מתאר מקומית שעתידה להפוך את שטח כיכר אתרים בתל אביב משטח ציבורי לפרטי, אשר יכלול שני מגדלים רבי קומות שייעודם תיירות ומגורים. הפיכתה של הכיכר לשטח פרטי היא ניסיון להפריט את המרחב הציבורי ואת החופים, והוא ייפגע בשימוש של הציבור בכיכר.

למאמר המלא