מצילים את החופים – עכשיו!

כיצד הצעת החוק תגן על האינטרס של הציבור בחופים?

אין חולק כי אחד האזורים שבהם יש חשיבות מכרעת לבחינה מחדש של תכניות ישנות הוא רצועת החוף הצרה של מדינת ישראל. באזורים הסמוכים לחוף, שבהם הציבור מבלה, ושחשיבות ההגנה עליהם תלך ותגדל ככל שתגדל הצפיפות במדינת ישראל, חיוני במיוחד להבטיח כי המצב התכנוני יתאם את האינטרס הציבורי – שלא יוקמו חומות ומכשולים בין הערים לים, שבנייה חדשה בסמוך לחוף לא תרמוס ערכי טבע, ושרצועת החוף תישמר ככל הניתן לטובת הכלל.

בשנת 2004 עבר חוק החופים, שאוסר על בנייה בחופים. החוק מעולה, אבל יש לו בעיה אחת מאוד משמעותית: תכניות בנייה שאושרו לפני שנת 2004 יוכלו לצאת לפועל. מדובר בעשרות תכניות שחלקן נעשה בתקופה שחשיבות החוף לציבור לא הייתה ברורה, והם נתפסו כרצועה נדל”נית לפיתוח.

הצעת החוק שתעלה בקרוב תחייב בחינה מחודשת של כל התכניות הישנות, כדי לראות איזה מהם מתאימה גם לסטנדרטים הסביבתיים והציבוריים של ימינו.

כיצד הצעת החוק תגן על האינטרסים של היזמים?

ברור לנו שהצעת חוק שתפגע אנושות ביזמים לא תוכל להתקיים בשל ריבוי הלחצים על שרי הממשלה. לגבי התכניות שלגביהן נמצא כי נדרשת התאמה, הרי שזו תבוצע באמצעות הגשת תכניות חדשות לאותם אזורים, שיגבילו את הבנייה שתוכננה באיזורי החוף. כמו כן, הצעת החוק תאפשר מנגנון של פיצוי וניוד זכויות בנייה עבור קבלנים ויזמים שלא יוכלו לממש את תכניות הבנייה שאושרו בעבר, במלואן או בחלקן.

עודכן: יוני 2018

חיוני במיוחד להבטיח כי המצב התכנוני יתאם את האינטרס הציבורי – שלא יוקמו חומות ומכשולים בין הערים לים.

מאמרים קשורים

הר תבור והעמק סביבו

המדיניות והאמצעים הנדרשים לשמירה על המסדרונות האקולוגיים

קישוריות אקולוגית היא צורך קיומי של המערכות הטבעיות ושל האנושות, והדבר נכון ביתר שאת עקב השפעות שינוי האקלים. מסדרונות אקולוגיים הם כלי מרכזי ויעיל לשימור קישוריות, ומכאן החשיבות הרבה בהגדרתם, ניהולם ושמירתם. אדם טבע ודין רואה בכך מטרה מהותית, שעל מוסדות המדינה להכיר בחשיבותה באופן דחוף ולפעול להשגתה, בין היתר ע"י ההמלצות המפורטות במסמך זה.

למאמר המלא
דליפת נפט באזור ניו אורלינס (צילום: DVIDSHUB ברישיון CC BY 2.0)

למרות ההיסטוריה של הדליפות, מקבלי ההחלטות מסייעים לקצא"א

טור דיעה מאת עו"ד מירב עבאדי, ראש תחום רגולציה באדם טבע ודין |
אחרי אסונות זיהום הנפט בעברונה ובנחל צין, קצא"א לא נדרשת לתת דין וחשבון – אלא רק מקבלת רוח גבית להרחבת פעילותה העלולה לגרום לזיהום נוסף. בחברה דווקא נדמה, משום מה, כי היא קיבלה ממבקר המדינה חיזוק לשאיפותיה להגדיל את שינוע הנפט למפרץ אילת

למאמר המלא
דילוג לתוכן