הגשנו עתירה לעצירת בניית המלונות בחוף לידו

עולים מדרגה במאבק על חוף לידו והגשנו עתירה כדי למנוע הקמה של שני מלונות במרחק 60 מ' בלבד מקו המים. בנוסף הגשנו בקשה לסעד ביניים, כדי לעצור את הבנייה עד להכרעה המשפטית בעניין.

המאבק שלנו בחוף לידו ממחיש את הפצצה המתקתקת שנמצאת בחופים שלנו – למרות חוק החופים, שנכנס לתוקף בשנת 2004, ולמרות אישורה של תמ"א 1, עדיין קיימות ברחבי ישראל תכניות ישנות המאיימות על החופים. 

כמו במקרה של חוף לידו, התכניות שאינן עולות בקנה אחד עם עקרונות תכנון עדכניים מאיימות ולגזול את מעט החופים שנותרו לנו – שמאוימים בין כה וכה על ידי תשתיות כמו מפעלי התפלה, עודף ביקוש בצל ריבוי האוכלוסין ועליית מפלס פני הים בעקבות משבר האקלים. 

אנחנו מלווים את המקרה של חוף לידו מזה למעלה משנתיים, ולאחר שמיצינו את כל האפיקים שעמדו לרשותנו במערכת התכנון החלטנו להתקדם עם הגשת עתירה. את העתירה הגשנו יחד עם הפורום הציבורי לאיכות הסביבה באשדוד, שאנחנו מייצגים אותם.

העתירה שלנו הוגשה נגד ההחלטה האחרונה בהליך – החלטה של הועדה מחוזית מחוז דרום אשר נתנה תוקף להפקדת התכניות על ידי הוועדה המחוזית.  אולם במהלך ההליך התכנוני ניתנו שתי החלטות חשובות על ידי הולחו"ף ועל ידי ועדת הערר המחוזית – החלטות אלו דיברו על החשיבות בהותרת המרחב החופי כמרחב פתוח, על הצורך להתייחס לשינוי אקלים, ועל גם על כך שיש לבחון הצרחת זכויות בתכניות ישנות שאינן עולות בקנה אחד עם מגמות התכנון העדכניות – כלומר העברה של זכויות הבנייה לשטחים אחרים, שיפגעו פחות בציבור אך ישמרו על זכויות הקניין של היזמים.

מלבד העתירה, הגשנו גם בקשה לסעד ביניים – כדי שהמלונות לא יבנו עד אשר תינתן החלטה בעתירה ולא יקבעו עובדות בשטח שיסכלו את השבת החוף לציבור.

ההחלטות החיוביות שניתנו בהליך עד כה, האבסורד שבבנייה במרחק של פחות מ-60 מ' מקו המים 20 שנה לאחר כניסת חוק החופים לתוקף, וקיומה של חלופה סבירה במרחק זעום משטח התכנית המקורית הובילו להגשת העתירה כעת.

מלבד זאת, העתירה עוסקת בנושאים עקרוניים וחשובים: התמודדות עם תכניות ישנות וחיפוש חלופות, מתן משקל להשלכות שינוי האקלים, הדרישה ממוסדות התכנון להיות אקטיביים ולנקוט עמדה – במיוחד שמדובר בחופים ובאקלים, ועוד.

חשוב לזכור שמקביל למאבק התכנוני והמשפטי, אנחנו מקדמים גם שינוי חקיקה: תיקון לחוק החופים, אשר יחייב בחינה מחדש של כל התכניו שאושרו לפני כניסת חוק החופים לתוקף ועדכונן בהתאם לרוח החוק. 

במהלך ההליך התכנוני ניתנו שתי החלטות חשובות על ידי הולחו"ף ועל ידי ועדת הערר המחוזית – החלטות אלו דיברו על החשיבות בהותרת המרחב החופי כמרחב פתוח, על הצורך להתייחס לשינוי אקלים, ועל גם על כך שיש לבחון הצרחת זכויות בתכניות ישנות שאינן עולות בקנה אחד עם מגמות התכנון העדכניות

מאמרים קשורים

עין פית

דורשים מהרמטכ״ל: עצור את הבנייה בעין פית

בצה"ל רוצים להקים מתקן אימונים בצפון רמת הגולן, סמוך למעיין עין פית – מאתרי הטבע הערכיים והרגישים בישראל. התוכנית מקודמת במסלול עוקף תכנון – ללא פרסום מסמכים, שיתוף ציבור או תסקיר סביבתי – וצפויה לגרום לפגיעה קשה ובלתי הפיכה במסדרון האקולוגי. שלחנו מכתב התראה לרמטכ"ל, רגע לפני נקיטת הליכים משפטיים

למאמר המלא
עקבות בחוף הים

חופי ישראל הולכים ונעלמים

חופי ישראל נעלמים – לא רק בגלל עליית פני הים, אלא גם בגלל תכנון לקוי ואי לקיחת אחריות על ידי מוסדות התכנון. בחוף הצוק כבר מאוחר מדי – אבל יש חופים אחרים שעוד אפשר וצריך להציל | טור דעה מאת יעל דורי, ראש תחום תכנון

למאמר המלא
דילוג לתוכן