הישג למאבק על החופים: המגדל על מצוק חוף בת ים בוטל

על המצוק בגבול ת"א-יפו ובת ים תוכן לקום מגדל בן 24 קומות למלונאות ולמגורים, במרחק של כ-100 מטר בלבד מקו המים. התוכנית איימה לחסום את הנוף של התושבים לים, ולבטל את האפשרות ליצור במקום פארק חופי ציבורי שמחבר בין תל אביב לבת ים, כפי שתוכנן במקום.

אנחנו באדם טבע ודין התנגדנו לתוכנית, מתוך עמדה ברורה שחופי הים הם משאב ציבורי נדיר ומוגבל, ושיש לשמור עליהם פתוחים ונגישים לציבור ככל האפשר. במציאות של משבר אקלים, עליית מפלס הים והצטמצמות רצועת החוף, כל פיסת חוף שנשמרת מפני בנייה הופכת חשובה מתמיד. טענו שאין הצדקה להקים מגדל כה משמעותי דווקא על המצוק, ושיש לבחון חלופה שתאפשר לממש את זכויות הבנייה של היזם במקום אחר, בלי לפגוע בחוף, בנוף ובאינטרס הציבורי. 

לאורך הדרך עמדננו על כך שאין כל מניעה משפטית או תכנונית להעביר את זכויות הבנייה למיקום אחר, על אף טענות מוסדות התכנון כי הדבר אינו אפשרי. ההתנגדות שהגיש הארגון הוכיחה כי ניתן למצוא פתרון תכנוני מיטבי המגן הן על זכויות היזם והן על האינטרס הציבורי.

בסופו של דבר, הוועדה המחוזית תל אביב קיבלה את העמדה שלנו והחליטה לבטל את הקמת המגדל על המצוק ולהעביר את זכויות הבנייה למגרש חלופי בעיר. במגרש המקורי, הסמוך לחוף, יתאפשר מעתה בינוי מצומצם ונמוך בהרבה, כך שהפגיעה בנוף, בגישה הציבורית לחוף וברצף השטח הפתוח תצומצם באופן משמעותי.

הוועדה המחוזית תל אביב ראויה לכל שבח על המהלך התכנוני המורכב והחשוב שקידמה ואישרה במקרה זה לטובת כלל הציבור. זאת בניגוד לוועדה לשמירת הסביבה החופית, ששוב מועלת בתפקידה הקבוע בחוק, בכך שאישרה את התוכנית ללא כל ניסיון משמעותי לשפר את התכנון באופן שיצמצם את הפגיעה בציבור ובסביבה. בעינינו, המקרה הזה צריך להוביל לחשבון נפש בקרב האחראים על הולחוף, ולבחינה האם לא הגיע הזמן לשינוי מהותי באופן התנהלותה של ועדה זו, שנראה כי מזה זמן רב אינה ממלאת באופן ראוי את התפקיד החשוב שהוטל עליה בחוק.

זהו הישג חשוב לא רק עבור חוף בת ים. לאורך חופי ישראל קיימות תוכניות ישנות והרסניות נוספות, שחלקן אושרו עוד לפני החוק לשמירת הסביבה החופית, ולעיתים מוצגות כעובדה מוגמרת שלא ניתן לשנות. ההחלטה הזו מוכיחה אחרת: כשיש נכונות למצוא פתרונות תכנוניים יצירתיים, אפשר לשמור על זכויות קיימות ובמקביל לצמצם פגיעה בציבור ובסביבה.

אנחנו מקווים שההחלטה בבת ים תהפוך לדוגמה עבור מוסדות התכנון גם במקרים נוספים, ושניוד זכויות יהפוך לכלי משמעותי לתיקון תוכניות ישנות ופוגעניות – במקום להשלים עם בנייה שאינה מתאימה עוד למציאות התכנונית והסביבתית של היום.

זהו הישג חשוב לא רק עבור חוף בת ים. לאורך חופי ישראל קיימות תוכניות ישנות והרסניות נוספות, שחלקן אושרו עוד לפני החוק לשמירת הסביבה החופית, ולעיתים מוצגות כעובדה מוגמרת שלא ניתן לשנות. ההחלטה הזו מוכיחה אחרת: כשיש נכונות למצוא פתרונות תכנוניים יצירתיים, אפשר לשמור על זכויות קיימות ובמקביל לצמצם פגיעה בציבור ובסביבה.

מאמרים קשורים

חוף בכינרת

ניצחון במאבק על החופים הפתוחים: בית המשפט ביטל את האישור לחוף בורה בורה

אחרי שנים שבהן פעל בחוף בורה בורה שבכינרת מתחם פרטי ומגודר, עם בנייה בלתי חוקית וכניסה בתשלום, קיבל בית המשפט את עתירת אדם טבע ודין וביטל את האישורים שאפשרו את המשך פעילותו. בית המשפט גם הורה להתחיל באופן מיידי בפינוי הבנייה הבלתי חוקית והגידור שמונע מעבר חופשי של הציבור אל החוף.

למאמר המלא
מתקן התפלה

משבר ההתפלה חשף את הסכנה: משק המים של ישראל זקוק למקורות גיבוי

השבתת רוב מתקני ההתפלה בעקבות האצה הזעירה במי הים המחישה עד כמה אספקת המים בישראל פגיעה. אדם טבע ודין כבר שנים מתריע על הסתמכות יתרה על מתקני ההתפלה, לצד הזנחת מי התהום ועיכוב בשיקום בארות מזוהמות, מסכנת את חוסנו של משק המים. אנחנו קוראים לממשלה לאשר תוכנית שיקום מחייבת, להיערך לאירועי זיהום ים ולגוון את מקורות אספקת המים.

למאמר המלא
פסולת בניין

אחרי כמעט שני עשורים: חוק פסולת הבניין אושר בכנסת

החוק החדש צפוי לצמצם את השלכת פסולת הבניין בשטחים הפתוחים, להסדיר את פעילות המובילים ולהבטיח שהפסולת תגיע לאתרים מורשים. עבורנו זהו הישג משמעותי וסגירת מעגל: המתכונת הראשונית של הצעת החוק נוסחה על ידינו כבר לפני כעשור וחצי. 

למאמר המלא
דילוג לתוכן