
משאבי טבע
אז למי שייך הטבע בישראל? בישראל משאבים טבעיים רבים, ובהם גז מחצבים ומינרלים המשמשים לתעשייה ולהפקת אנרגיה, אך גם ערכי טבע ייחודיים בעלי חשיבות לאומית וכלכלית – ים המלח, ים התיכון מפרץ אילת ועוד רבים. אנחנו רואים באוצרות הטבע רכוש ציבורי ומובילים מאבק עיקש עבור גישה שוויונית של כלל הציבור אליהם, שתבטיח גם השקעת חלק מהרווחים לטובת הציבור. אנו פועלים לאכוף שימוש מושכל ונבון במשאבי הטבע, וזאת על מנת שיעמדו גם לרשות הדורות הבאים.
מגנים על משאבי הטבע שלנו ונלחמים בטייקונים המנצלים אותם
אנו באדם טבע ודין פועלים מזה שנים רבות בתחום הניהול והאסדרה של משאבי הטבע. לצערנו, עד היום הוועדות הללו בחרו להתמקד בהיבט הכספי בלבד של משאבי הטבע שלנו ולא השכילו לדון בהיבט הרחב של ניהול משאבי הטבע ושמירתם. משאבי הטבע שלנו הם לא רק מוצר כלכלי שיש לנהוג בו לפי חוקי ההיצע והביקוש – לעתים אף מדובר בנכסים לאומיים ואסטרטגיים, ואין למכור אותם לכל המרבה במחיר. אנו מחזיקים בתפישה כי השיקול של צרכי המדינה ושמירה על הסביבה גובר על שיקולים כלכליים שונים, וגם כי לעצם ההגנה על משאבי הטבע ערך כלכלי משל עצמה.
במהלך השנים מדינת ישראל נתנה וממשיכה לתת לקומץ בעלי הון לנצל את משאבי הטבע הלאומיים שלנו ללא חשיבה אסטרטגית על צרכי המשק הישראלי לטווח הרחוק. משאבי הטבע שלנו מצטמצמים ונעלמים עם הזמן וככל שהאוכלוסייה בישראל גדלה. אך יש לזכור שהמדינה מחזיקה את משאבי הטבע כנאמן הציבור בלבד, וחלה עליה החובה להגן על קניין זה ולהבטיח ניצול מיטבי שלו, באופן שיבטיח את מימוש האינטרס הציבורי במלואו.
כמה עובדות על משאבי הטבע בישראל:
יותר מ-10 מיליארד ש"ח
1.2 מטר בשנה
הפקה ועיבוד של משאבי טבע אחראים על
שונית האלמוגים באילת היא נס
מה עוד אנחנו עושים בנושא

לא נאפשר לחברה פרטית להמשיך לנצל משאב ציבורי יחיד מסוגו
השתתפנו בדיון בוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל בכנסת בנושא השפעת חברת כי"ל (ICL) על המשק הישראלי ועל אזור ים המלח בפרט.

עתרנו כנגד אופן הקצאת הכספים מקרן העושר
הגשנו עתירה כנגד אופן הקצאת הכספים מהקרן לאזרחי ישראל, הקרן שאמורה לנהל את כספי התקבולים ממשאבי הטבע ששייכים לכולנו. למרבה ההפתעה, נודע לנו כי הכספים לא יוקצו השנה לטובת המטרות הקבועות בחוק – קידום אנרגיות מתחדשות ועידוד תעסוקה בנגב ולכן העתירה

שופטי בג"צ תמכו בטענותינו בעתירת דמי המים
בעקבות עתירה שהגשנו, שופטי בג"צ דורשים מהמדינה הסברים מדוע אינה גובה עשרות מיליוני שקלים ממפעלי ים המלח עבור המים שהיא עושה בהם שימוש