חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בג"צ קיבל את הערעור שלנו והרחבת בז”ן תעצר

בית המשפט העליון קיבל את הערעור שהגישו יחדיו אדם טבע ודין, מגמה ירוקה והקואליציה לבריאות הציבור, לגבי הרחבת התעשייה המזהמת במתחם בז”ן וקבע כי התוכנית להרחבת בז”ן תחזור לשולחנה של המועצה הארצית לתכנון ובניה בכדי להכין תכנית מפורטת של ההשפעה הסביבתית הצפויה כתוצאה מהרחבת מתחם בז”ן.

משמעות הדבר היא כי הרחבת מתחם בז”ן תעצר ולא יוספו מתקנים מזהמים מבלי שיאושרו לגביהם תוכנית המפרטות וההשלכות הסביבתיות של המהלך.

כזכור, מנהל התכנון אישר תוכנית להרחבת מתחם בזן, זאת למרות חריגות זיהום האוויר המתמשכות והפגיעה בתושבי חיפה והסביבה. על- פי סעיף 45 לחוק אוויר נקי, בסמכות המשרד להגנת הסביבה להוציא למפעל מזהם צו מנהלי ובו דרישות מפורטות שעליו לנקוט על מנת לצמצם את החריגות. צו כזה הוצא למתחם באוקטובר 2017, אך עם זאת החריגות נמשכו. באופן אבסורדי, למרות הצווים שהוצאו ולמרות החריגות החוזרות, אושרה התוכנית להרחבת בז”ן. בעקבות אישור התוכנית, הגיש אדם טבע ודין את הערעור לביהמ”ש העליון וארגוני הסביבה האחרים הצטרפו לעתירה.

עיקר הערעור נשען על כך כי אין תכנית מפורטת להרחבת בתי הזיקוק, הכוללת בין היתר מיפוי המצב הקיים מבחינת בינוי ומתקנים ומבחינת זיהום האוויר הכולל, פירוט של המצב העתידי והגבלת היקפי הפליטות המתוכננים מהמתחם.

פסק הדין אשר פורסם היום, קיבל את הערעור וקבע כי יש להחזיר את התכנית למועצה הארצית לתכנון ובנייה על מנת להכין תוכנית מפורטת של כל מתקן חדש שיוקם ולאמוד את ההשפעות הסביבתיות הצפויות מהרחבת מתחם בז”ן.

עו”ד לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה, סביבה ומשאבי טבע באדם טבע ודין: “בית המשפט העליון בא והסיר את הערפל מעל אחת התכניות הסטטוטוריות העמומות והבעייתיות שהיו לאחרונה ואשר התירה הרחבה בלתי מבוקרת של התעשייה המזהמת. בית המשפט הבין שלא ניתן לנתק את מתחם בזן מהלב הפועם של מפרץ חיפה וחצי מיליון התושבים שסובבים את המתחם. החלטה חשובה ביותר שמחזקת את ההלכה הפסוקה של בית המשפט בכל הנוגע לתכנון המפורט והחשיבות שלו בהגנה על בריאות הציבור.”

תמונה: ויקיפדיה, IdoZi

באופן אבסורדי, למרות הצווים שהוצאו ולמרות החריגות החוזרות, אושרה התוכנית להרחבת בז”ן.

מאמרים קשורים

אקלים בתכנון – עתיד בר קיימא לנו ולדורות הבאים

מאפייניה הייחודיים של ישראל הופכים אותה לפגיעה במיוחד למשבר האקלים, בעוד מערכת התכנון מתעכבת בהבנת גודל השעה ואינה מטמיעה את השינויים הנדרשים. לאחר שבחנו כלי רגולציה משפטיים ותכנוניים מהעולם, התאמנו אותם לישראל וגיבשנו סל המלצות עבור היערכות למשבר האקלים במסגרת מערכת התכנון

למאמר המלא

ביטחון לאומי = ביטחון סביבתי

היום ברור מתמיד שהשמירה על הביטחון הסביבתי שלנו היא שמירה על הביטחון הלאומי. הגנה על הסביבה היא הגנה קיומית, אסטרטגית – חלק מההגנה על הביטחון האישי שלנו. אנו פועלים מזה שנים לקידום חזון אחר לישראל – של חוסן אקלימי ואנרגטי, ביטחון תזונתי ושיקום מקורות המים הטבעיים.

הצטרפו אלינו ותרמו עכשיו, כדי להפוך את החזון למציאות

דילוג לתוכן