סופית: בוטלה הבנייה של כפר נופש בחוף בצת

מדובר בשינוי מגמה מבורך בהתנהלות מנהל התכנון בשמירה על השטחים הפתוחים ובפרט בשמירה על הסביבה החופית בישראל.

איום הבנייה מעל חוף בצת אוסר סופית בפברואר 2020 לאחר שועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה השאירה את החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז צפון, שדחתה ביוני האחרון את התוכנית להקמת כפר נופש במקום. 

בצת: אחד החופים הטבעיים והחשובים בארץ

חוף בצת המצוי ברצועת החוף הצפונית של ישראל, שמר עד היום על אופיו הפתוח והטבעי ומהווה בין היתר: אתר הטלה לצבי ים המצויים בסכנת הכחדה חמורה, אתר בילוי ונופש ומרכז לפעילות ספורטיבית עבור הציבור הרחב.

בשנת 1992 אושרה התכנית לבנייה בחוף בצת המיוחד. התכנית מאפשרת הקמת שלושה כפרי נופש, חניון קמפינג גדול, שלושה מרכזים מסחריים, אגם מלאכותי, פארק שעשועי מים גדול, חוות סוסים ואף אופציה ליזמים לבנות במקום כפר נופש נוסף בעתיד.

למרות שמימוש התכנית יביא לפגיעה בלתי הפיכה באחד החופים הייחודיים בישראל, מעולם לא נבחנו חלופות להקמת כפרי הנופש. בנוסף, לא נערך כל תסקיר השפעה על הסביבה, שנועד לספק את המידע המעודכן והאמין ביותר שעליו ניתן להסתמך בכל הנוגע לערכיות השטח, הפגיעה הצפויה בו וכיצד ניתן להקטין אותה.

מאבק משפטי וציבורי להצלת בצת 

בעקבות פניות שהגיעו “למוקד הירוק” של העמותה בשנת 2008 על שיווק הקרקע של חוף בצת לטובת מימוש פרויקט התיירות הגרנדיוזי, הצטרפנו למאבק הציבורי יחד עם “ועד הפעולה של תושבי הגליל המערבי להצלת חוף בצת” ו”העמותה למען איכות סביבה וחיים בנהריה”, “החברה להגנת הטבע” וארגונים נוספים.

במסגרת פעילותינו, דרשנו מוועדות התכנון לבחון בצורה מעמיקה את ההשלכות הסביבתיות לפני אישור ביצוע עבודות במקום ואף עירבנו את מבקר המדינה בנושא. בנוסף, המאבק על חוף בצת לווה בפעילות ציבורית אינטנסיבית.

בחודש יוני 2011, אישרה “הועדה המקומית מטה אשר”, תכנית בינוי לחוף. משמעות אישור זה הינו: תחילת ביצוע העבודות בשטח וקידום הקמת כפר הנופש בחוף. בעקבות אישור תכנית הבינוי, שהיה גורם לנזק בלתי הפיך לחוף, הגשנו ערר יחד עם החברה להגנת הטבע ועמותת “שלוש השקמים” – הפועלת לקידום החיים והסביבה בגליל המערבי. בעקבות הערר, הוחלט כי מוסדות התכנון יקיימו דיון נוסף בעתידו של האזור. כך מנענו את ביצוע העבודות לפני שמוסדות התכנון דנו בטענות כבדות המשקל כנגד תוקפה של התכנית.

הישג אדיר בדרך להצלת בצת 

בחודש אוקטובר 2011 הודיע מנהל מינהל מקרקעי ישראל הנכנס, בנצי ליברמן, כי בכוונתו לבטל את תכניות הבנייה בחוף בצת, והנחה את עובדי המינהל לנהל משא ומתן עם היזמים ובעלי הקרקע במטרה להשיב את החוף לבעלות ציבורית. 

דרשנו מוועדות התכנון לבחון בצורה מעמיקה את ההשלכות הסביבתיות לפני אישור ביצוע עבודות במקום ואף עירבנו את מבקר המדינה בנושא.

מאמרים קשורים

חוק ההסדרים – חקיקה הרסנית לסביבה

גם השנה, אישור תקציב המדינה על ידי הכנסת יהיה כפוף לקידום חקיקת חוק ההסדרים. חקיקת ההסדרים הממשלתית המקודמת השנה כוללת שורת צעדים הרסניים ותקדימיים, אשר יפגעו אנושות בהגנה החוקתית שחלה על הסביבה ובריאות הציבור.

למאמר המלא

כיכר אתרים – האם הכיכר תישאר פתוחה לציבור או שתעבור לידיים פרטיות?

הגשנו התנגדות לתכנית מתאר מקומית שעתידה להפוך את שטח כיכר אתרים בתל אביב משטח ציבורי לפרטי, אשר יכלול שני מגדלים רבי קומות שייעודם תיירות ומגורים. הפיכתה של הכיכר לשטח פרטי היא ניסיון להפריט את המרחב הציבורי ואת החופים, והוא ייפגע בשימוש של הציבור בכיכר.

למאמר המלא

ההשלכות הקטלניות של הרפורמה המשפטית על איכות הסביבה

המציאות הדמוקרטית כפי שאנו מכירים אותה כיום, המספקת הגנה על זכויות אדם סביבתיות, תשתנה ללא היכר אם ההפיכה המשטרית תעבור. גם הזכות הבסיסית לסביבה ראויה לכל אדם תירמס יחד עם זכויות האדם האחרות.

אסור לתת יד להפיכה המשטרית! יחד נשמור על הדמוקרטיה