תכנון לבני אדם ולא למכוניות

איך נעשה את זה נכון?

90% מתושבי ישראל חיים ב-40% משטח המדינה, מבאר שבע וצפונה. יותר מ-92% מהאוכלוסייה מתגוררים ביישובים עירוניים וראויה לאיכות חיים טובה. אחד מהמדדים של איכות חיים הוא תחבורה ציבורית יעילה.

אנחנו קוראים לשנות את אופי התכנון, כך שהוא לא יעסוק רק ב”דיור” או “תעסוקה” כמטרות נפרדות, אלא יספק ניידות מקסימלית לציבור. רק תכנון ראוי, מהשלב הראשון, יביא לעליית תפוקת המשק, יוריד את יוקר המחייה ויעלה את רמת איכות החיים של כלל הציבור. לשם כך נדרשת לא פחות ממהפכה בחשיבה הרווחת כיום בקרב מקבלי ההחלטות וכן בקרב הציבור. 

אבל למה בעצם זה כל כך חשוב?

בעוד קצת יותר מ-30 שנים צפויים לחיות בישראל כ-15 מיליון בני אדם, והצפיפות במטרופולינים צפויה להיות כפולה מזו שהיא היום. ומרכז הארץ עלול להפוך למעשה ליער עצום של גורדי שחקים בלי שטחים פתוחים. והפקקים? כולם ירצו לעבוד מהבית, כנראה.

תכנון העתיד (שמתרחש כבר היום) חייב להיות מוטה תחבורה ציבורית (TOD). הדבר יצור שוויון הזדמנויות של כל המגזרים והגילאים, יגדיל את הנגישות לשירותי חינוך, בריאות ותעסוקה, יקרב את הפריפריה למרכז ויגביר את הביטחון במרחב הציבורי. בנוסף, צעדים נכונים יפחיתו את בזבוז שעות העבודה והפנאי, יפחית הוצאות על תחלואה, יפחית הוצאות על קרקע ותשתיות ויפחית את עלויות התושבים על כלי רכב.

גם הסביבה תרוויח בגדול מתכנון מוטה תחבורה ציבורית. זיהום האוויר יפחת וכך גם התחלואה ממנו. תכנון נכון יביא לחיסכון בקרקע ובאנרגיה ועוד יתרונות רבים.

עדכון: ינואר 2017

תכנון העתיד (שמתרחש כבר היום) חייב להיות מוטה תחבורה ציבורית (TOD). הדבר יצור שוויון הזדמנויות של כל המגזרים והגילאים, יגדיל את הנגישות לשירותי חינוך, בריאות ותעסוקה, יקרב את הפריפריה למרכז ויגביר את הביטחון במרחב הציבורי.

מאמרים קשורים

חוק ההסדרים – חקיקה הרסנית לסביבה

גם השנה, אישור תקציב המדינה על ידי הכנסת יהיה כפוף לקידום חקיקת חוק ההסדרים. חקיקת ההסדרים הממשלתית המקודמת השנה כוללת שורת צעדים הרסניים ותקדימיים, אשר יפגעו אנושות בהגנה החוקתית שחלה על הסביבה ובריאות הציבור.

למאמר המלא

כיכר אתרים – האם הכיכר תישאר פתוחה לציבור או שתעבור לידיים פרטיות?

הגשנו התנגדות לתכנית מתאר מקומית שעתידה להפוך את שטח כיכר אתרים בתל אביב משטח ציבורי לפרטי, אשר יכלול שני מגדלים רבי קומות שייעודם תיירות ומגורים. הפיכתה של הכיכר לשטח פרטי היא ניסיון להפריט את המרחב הציבורי ואת החופים, והוא ייפגע בשימוש של הציבור בכיכר.

למאמר המלא

ההשלכות הקטלניות של הרפורמה המשפטית על איכות הסביבה

המציאות הדמוקרטית כפי שאנו מכירים אותה כיום, המספקת הגנה על זכויות אדם סביבתיות, תשתנה ללא היכר אם ההפיכה המשטרית תעבור. גם הזכות הבסיסית לסביבה ראויה לכל אדם תירמס יחד עם זכויות האדם האחרות.

אסור לתת יד להפיכה המשטרית! יחד נשמור על הדמוקרטיה