Search
Close this search box.
מדביר מבצע הדברה חקלאית

הדברה

אנחנו מקדמים הצעת חוק לטובת הסדרת נושא הריסוס העירוני, ופועלים יחד עם הרשויות המקומיות לטובת הפחתת הריסוסים בגינון ומעבר לגינון בר-קיימא. תחום הההדברה במרחב העירוני סובל מהיעדר מדיניות ברורה ואחידה של משרדי הממשלה, וכתוצאה מכך מחוסר פיקוח ואכיפה. בגלל שמדובר בחומרים שרשומים ע”י משרד החקלאות על פי חוק הגנת הצומח, הוא זה שאמור לפקח עליהם, אך בגלל שהשימוש בהם אינו לצרכים חקלאיים, המשרד אינו מבצע פעולות אכיפה ופיקוח.

מקדמים מדיניות של אפס הדברה ברשיות מקומיות

אנשים וילדים חשופים לריסוס בפארקים, בגינות, במדרכות ואף בסמוך למוסדות חינוך. לעיתים ההדברה מבוצעת בזמן שהיית ילדים במקום, וזאת בניגוד לחוק ולהוראות שעל גבי תוויות התכשיר, ומבלי שניתנה כל הודעה לציבור. בהיעדר אכיפה ופיקוח, יכולים להיווצר מקרים שבהם נעשה ריסוס בחומר הדברה אשר מחייב מניעת כניסה לאזור המרוסס ל-12 שעות, אך מבלי שנעשה גידור של השטח או הודעה המזהירה את הציבור מפני הריסוס שבוצע. גם ריסוס בקרבת מוסדות חינוך אינו מוסדר באופן הדוק. אמנם ישנן הנחיות ומגבלות על ריסוס בקרבת מוסדות אלו, אולם אין גוף מסודר שבאחריותו לפקח על ביצוע הנחיות אלו. 

בנוסף, מדינת ישראל מפקירה את הציבור בכל הנוגע לחומרי ההדברה שנמצאים בפירות ובירקות – חומרים רעילים אשר בסופו של דבר מגיעים לצלחות האוכל של כל בית בישראל. מעבר לכך, ילדים בישראל חשופים לשאריות חומרי הדברה אף יותר מן המבוגרים. על מנת להגן על הילדים בישראל ועל אוכלוסיות רגישות נוספות מפני חשיפה שאריות של חומרי הדברה אנחנו פועלים לקידום חקיקה שתקבע ערכי המקסימום של שאריות חומרי הדברה במזון.

כמה עובדות על הדברה בישראל

בישראל צורכים בממוצע לשנה

כ-193 ק”ג ירקות לנפש
לעומת 118 ק”ג לנפש באירופה ו-123 ק”ג לנפש בארה”ב. נתונים מהגבוהים בעולם

אין לנו שום דרך לדעת בארץ

מאיפה התוצרת החקלאית מגיעה
אין כל מעקב אחר שרשרת אספקת המזון מהשדה ועד למשווקים.

11%

החריגות של חומרי הדברה במזון בארץ.
חריגות מהגבוהות בעולם. הממוצע העולמי ב-2016 עמד על 3%.

6,000 טון

השימוש הממוצע של חקלאי ישראלי בחומרי הדברה בשנה
לא קיימת חובה חוקית לעבור הכשרה אודות השימוש הבטוח בחומרי הדברה כמו גם על שיטות לצמצם שימוש זה

הרמות המרביות המותרות של שאריות של חומרי הדברה במזון

לא לוקחות בחשבון את הסיכון המוגבר לילדים
בארה"ב ובאירופה, החקיקה מחייבת ביצוע הערכת סיכונים אשר שמה דגש על אוכלוסיות רגישות כגון ילדים, ואשר קובעת את ערכי המקסימום של הרמות המותרות בהתאם.

מה אנחנו עושים עוד בנושא

Skip to content