Search
Close this search box.
שביל מוצל על ידי עצים בעיר

עצים וצל

העצים בישראל תחת מתקפה – יותר מ-70,000 עצים נכרתים מדי שנה בישראל. לעצים, במיוחד בוגרים, חשיבות מיוחדת במרקם העירוני. עצים מספקים הצללה ומאפשרים הליכתיות, הם בעלי תפקידים רבים מבחינה אקלימית כמו ספיחת מזהמים ובראשם פחמן דו חמצני, מיתון טמפרטורה, מיתון רעש, יצירת מיקרו אקלים נוח יותר, מיתון רוחות וסיוע בניהול מי הנגר. למעשה, עצים הינם האמצעי הנגיש, הזול והזמין ביותר להעלאת איכות החיים העירונית, כמו גם להערכות לשינוי אקלים.

מקדמים חוק להגנת העצים בישראל

בעוד שישנה הכרה בחשיבות הגברת הנטיעות כחלק מההערכות האקלימית, הרי שטרם ננקטו צעדים משמעותיים והכרחיים לגנה על עצים קיימים. דווקא עצים קיימים, בוגרים ובעלי חופת צל משמעותית, הם אלו שביכולתם להגן על האוכלוסיה מפני חום קיצוני, זיהום האויר ועוד. לרוב העצים נדרשות שנים רבות להגעה לגודל משמעותי, כזה שיכול להצל על שטח סביבו, סופח מזהמים, עוצר את סחף הקרקע סביבו ועוד. בנוסף, רבים מהעצים הקיימים הם בעלי ערך תרבותי ומהווים חלק בלתי נפרד מהנוף העירוני ומהקשר של התושבים למקום.

אדם טבע ודין מקדמת הצעת חוק להגנת העצים, דרך פרסום על גבי העץ שמבקשים לכרות אותו וכך לאפשר לציבור להגיב ולהתנגד. בנוגע לעצים חדשים – על מנת להעלות את איכות החיים ביישובים, לעודד הליכתיות ולהפחית את השלכות משבר האקלים, נדרש לחזק ולשנות את ההנחיות הקיימות בנוגע לעצים ולהצללה. במקום הנחיות שאינן מחייבות, הנוגעות רק לתכניות חדשות, נדרש לתכנן את “הרשת הירוקה” ביישובים באופן מחייב וכוללני ולחייב תכנית נטיעות יישובית, ממנה יש לחייב תכניות מפורטות יותר בנטיעות בתחומן.

כמה עובדות על עצים והצללה בישראל:

70,991 עצים

נכרתו בישראל בשנת 2020
והמספר לא משקף את כלל העצים שנפגעו, מכיוון שעשרות אלפי עצים נוספים נשרפו

רק 210 עררים

הוגשנו כנגד הכריתות בשנת 2020
מה שמצביע על כך שהציבור לא מודע למתן רשיונות כריתה ולא יכול לממש את זכותו להגיש ערר

החלטת ממשלה 1022 מכילה יעד לשנת 2040 של

נטיעת 450,000 עצים
החלטה חשובה, אך לא מחייבת את הממשלות הבאות ולכן חייבים חוק להגנת העצים

הצעת החוק שלנו תחייב מנגנון

שקוף, נגיש וידידותי
כדי ליידע את הציבור על רשיונות הכריתה לעצים. זה יעשה באמצעות פרסום על העץ עצמו

מה אנחנו עוד עושים בנושא

Skip to content