ההישגים
שלנו
ניצחון ביניים – לוקחים חלק בעתירה שתדון בהיתר הרעלים של חברת קצא"א
בית המשפט המחוזי בבאר שבע קיבל את בקשתנו, יחד עם ארגוני סביבה נוספים, להצטרף כידיד בית המשפט לעתירה שהגיש איגוד ערים אשקלון נגד המשרד להגנת הסביבה, לאחר שזה אישר לחברת קצא"א היתר רעלים מורחב.
הכנסנו סעיפים חברתיים-סביבתיים להצעת צו מס הפחמן
לאחרונה הולך ומתברר גם לנבחרי הציבור שלנו כי החלת מנגנון של תמחור פחמן בישראל היא בלתי נמנעת. המחלקה הכלכלית שלנו לקחה חלק בדיונים מכריעים בוועדת הכספים של הכנסת בנושא מס פחמן
הישג לארגון ואוויר נקי לתושבי רובע שדה דב
בעקבות מאבק ארוך ועיקש שלנו, הוועדה המקומית בתל אביב החליטה שלא לאפשר הקמת מתקני אנרגיה מבוססי גז בשדה דב
התייעלות – מבלי לפגוע ברגולציה סביבתית מצילת חיים
המשרד להגנת הסביבה מנסה מזה זמן רב לקדם את רפורמת רישוי סביבתי משולב. אנו יושבים בדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת כדי למנוע החלשת רגולציה סביבתית קיימת במסגרת הרפורמה
הסכם פשרה ראשון מסוגו בעניין זיהום הקרקע בתל השומר
בית המשפט המחוזי בת"א אישר הסכם פשרה ראשון מסוגו בין אדם טבע ודין למדינה בעתירה שאנו מנהלים בעניין תוכניות הבניה בתל השומר. על פי ההסכם שהשגנו, המדינה מתחייבת לנקוט בשורה של צעדים תקדימיים כדי להבטיח שלא תהיה פגיעה בציבור הרחב בשל זיהום הקרקע והמים במקום.
אוויר נקי יותר באופק
לאחר דחיות חוזרות ונשנות, נקבע תאריך להפסקת פעילות היחידות הפחמיות המזהמות בתחנת הכוח אורות רבין – טיעונים שהצגנו בשימוע הציבורי שנערך לקראת חידוש היתר הפליטה תרמו לקבלת ההחלטה הצודקת
בית המשפט הכריע: על המדינה להציג לוח זמנים מפורט לטיפול בזיהום ה-PFAS
בזכות עתירה שהגשנו, שופטי בג"ץ פסקו כי למדינה מוקצבים 90 יום להגיש לוח זמנים מדויק לביצוע כל הפעולות שימגרו את זיהום כימיקלי הנצח PFAS במי השתיה שלנו
לראשונה: מנהל התכנון מתייחס לעלייה הצפויה במפלס פני הים בתכנון עתידי
ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובניה קיבלה את הערר שהגשנו והורתה על שינוי משמעותי בתכנון רצועת החוף בתכנית הגדולה של מפרץ חיפה המתחדש. זאת בהתאם לעלייה הצפוייה של מפלס הים, שהינה חלק משלכות משבר האקלים.
שופטי בג"צ תמכו בטענותינו בעתירת דמי המים
בעקבות עתירה שהגשנו, שופטי בג"צ דורשים מהמדינה הסברים מדוע אינה גובה עשרות מיליוני שקלים ממפעלי ים המלח עבור המים שהיא עושה בהם שימוש
סיכום פעילות לשנת 2022
השנה הובלנו להישגים אדירים שיש בהם כדי לשנות את פני הסביבה ובריאות הציבור בישראל בטווח הקצר והארוך. אנחנו ארגון הגאה בפועלו למען זכויות אדם סביבתיות, ופועל באופן נחרץ ויומיומי למען קבוצות אוכלוסייה מוחלשות מקרב הציבור הישראלי, אלו הנפגעות יותר מאחרות ממפגעי סביבה ומשבר האקלים.
הישג במאבק על חוף אמנון
הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הולחו"ף) דחתה את הדיון בנוגע לקידום הבנייה של אתר הנופש לעשירים בלבד לתאריך לא ידוע. התוכנית הייתה להקים כפר נופש יוקרתי על חשבון שטחים פתוחים ועל חשבון מאות עצים שחלקם נמצאים באזור יער מוגן. שלחנו מכתבים דחופים לוועדות התכנון ולפקיד היערות בדרישה לשנות ולצמצם את התוכנית תוך מזעור הפגיעה בציבור ובסביבה
ניצחון במאבק לפינוי התחנה המרכזית
בעקבות עתירת אדם טבע ודין לבג"ץ, הודיעה תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה, כי היא מכריזה על אזור התחנה המרכזית בתל אביב כאזור נפגע זיהום אויר זאת על פי חוק אויר נקי. עקב כך תאלץ עיריית תל אביב להציג בתוך חצי שנה תכנית פעולה מסודרת.
איפה הכסף ששייך לאזרחי ישראל?
הגשנו עתירת חופש מידע אשר מטרתה להבהיר את חובת השקיפות המוגברת שחלה על רשויות הממשל בכל הנוגע למשאבי הטבע הלאומיים הנמצאים בבעלות הציבור.
הישג במאבק נגד תכנית הבנייה בתל השומר
אנו נאבקים מזה 6 שנים בקידומה של תוכניות הבנייה בתל השומר, בטענה שקיים חשש ממשי לזיהום קרקע ומי תהום ויש להשלים בדיקות ולהתאים את תוכניות הבנייה לטובת בריאות הציבור.
עדכון התוכנית הלאומית למאבק בזיהום אוויר
בשנת 2012 עתרנו לבית המשפט על מנת שהמדינה תיישם את חוק אוויר נקי, שנחקק ארבע שנים קודם לכן, ותציג תוכנית לאומית למאבק בזיהום האוויר. עשר שנים מאוחר יותר, אנחנו שוב ניצבים בפני אותו המצב – המדינה, שהייתה אמורה להגיש עדכון לתוכנית הלאומית בשנת 2018 – עדיין לא עשתה זאת. הגשנו עתירה נוספת לבית המשפט על-מנת לחייב את המדינה לקיים את החוק.
נלחמים בעסקת הנפט המסוכנת של קצא"א
עתרנו לבג"צ עם ארגוני סביבה נוספים נגד עסקת הנפט של קצא"א, שטומנת בחובה סכנה חמורה למערכת האקולוגית במפרץ אילת. לאחרונה התקיים הדיון בעתירה, והמדינה הצהירה שתפעל בהתאם לעמדת המשרד להגנת הסביבה.
מס על כלי פלסטיק חד-פעמי
בטח כבר הספקתם לשמוע שב-1 בנובמבר השנה, המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר ורשות המיסים החילו מס על ייבוא וייצור מוצרי פלסטיק חד פעמי, שגרר דיון
הניצחון באפולוניה
הרכב מורחב של בית המשפט העליון פסק כי לפני הכנת תוכנית בנייה שחלה על שטח מזוהם, המדינה חייבת לאסוף את מלוא הנתונים על השטח, בין היתר סוג הזיהום ומיקומו. פסק הדין התקבל בעקבות עתירה שלנו, של עיריית הרצליה וקבוצה של תושבי העיר.
סופית: בוטלה הבנייה של כפר נופש בחוף בצת
מדובר בשינוי מגמה מבורך בהתנהלות מנהל התכנון בשמירה על השטחים הפתוחים ובפרט בשמירה על הסביבה החופית בישראל.
ניצחון: שאיבת המים של מפעלי ים המלח מנוגדת לחוק
רק בעקבות פניה שלנו החליטה הרשות לבחון את עמדתה ולגבש את צעדיה בנושא.
בג"צ קיבל את הערעור שלנו והרחבת בז”ן תעצר
בית המשפט העליון קיבל את הערעור שהגישו יחדיו אדם טבע ודין, מגמה ירוקה והקואליציה לבריאות הציבור, לגבי הרחבת התעשייה המזהמת במתחם בז”ן וקבע כי התוכנית
הישג היסטורי במאבק מול רותם אמפרט
אנחנו בטוחים שגם ברותם אמפרט מכירים את הסטטיסטיקה העולמית של קריסת בריכות כאלה, וידעו שזה עלול לקרות גם אצלם. אם ככה, למה הם בחרו להתעלם מההוראות שקיבלו?
לראשונה: פורסמו הנחיות למניעת הדברה ליד תלמידים
דרשנו, התעקשנו – והנה זה קורה: פורסמו הנחיות חדשות למניעת הדברה ליד תלמידים.
ניצחון תקדימי: טיהור אדמות תעש השרון לפני הפקדת התכניות
ההחלטה הזו היא מודל לכל יתר המאבקים על הקרקעות המזוהמות בישראל.
חופים פתוחים לכולם
בשנת 2009 בעקבות עתירה שהגשנו, קבע בית המשפט העליון כי כל חופי הרחצה יהיו פתוחים ללא תשלום.
החופש לנשום: הכול אודות חוק אוויר נקי
גם בישראל, כמו בעולם, מהווה זיהום האוויר מפגע סביבתי משמעותי הפוגע בבריאות הציבור ובעיקר בילדים ובקשישים. מזהמי האוויר השונים גורמים בין היתר, לפניות למרפאות עקב סימפטומים נשימתיים, אסטמה, ועד תמותה מסרטן ריאות ותמותה כללית. ב-2008 גרפנו את אחד ההישגים הגדולים שלנו – חוק אוויר נקי עבר בכנסת.
פלורנטין נושמת לרווחה: בדרך ליותר שטחים ציבוריים פתוחים
שטחים ציבוריים פתוחים הם מרכיב חשוב באיכות החיים של כולנו. כיום ידוע כי לריאות ירוקות השפעות פיזיולוגיות, פסיכולוגיות, אקולוגיות ועוד, ולכן חשוב להקפיד שתהיה כמות נאותה של שצ”פים בכל איזור מגורים. במקרה של שכונת פלורנטין, הצלחנו להשיג הכרה בחשיבות השטחים הפתוחים לרווחת התושבים, בתוכניות בנייה למגורים שקודמו על ידי עיריית תל אביב יפו.
בג”ץ למדינה: “מדוע הציבור לא יכול לערער על החלטות הוועדה לשמירה על הסביבה החופית?”
הוועדה לשמירה על הסביבה החופית נועדה לבחון כל תכנית בניה באזור החופים ובכך לתת תשובה הולמת להתמודדות עם לחצי הפיתוח והבנייה. אולם, לאחר שנודע לנו כי לאדם או לגוף המייצגים עניין ציבורי אין זכות לערער למועצה הארצית על החלטות שמקבלת הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (הולחו”ף), עתרנו לבג”ץ.
הישג בקיבוץ שדות-ים: הוגבלה הבנייה על החוף
שנים של מאבק סביבתי, עתירות וערעורים על התנהלות מוסדות התכנון נסתיימו בהחלטה לאשר לקיבוץ שדות ים הרחבה של 48 יחידות דיור, כאשר נקבע כי ההרחבה תתבצע רק לכיוון מזרח, במטרה למנוע פגיעה בסביבה החופית.